Просто Любов


"Какво представлява обикновената любов? Просто любов е да сме нежни, истински благородни в цялостното си отношение към всички неща. 
Въпреки че се хранят по три пъти на ден, работят, създават деца, карат лъскави коли, носят хубави дрехи, повечето хора са като умрели.
Какво означава да сме чувствителни? Това означава, че изпитваме чувство на нежност към нещата: ако видим, че едно животно страда - да направим нещо, да преместим камъка от пътеката, защото по нея вървят толкова много крака, да вземем намерения на пътя гвоздей, защото някоя кола може да спука гума. Да сме чувствителни означава да имаме усет към хората, към птиците, цветята, дърветата - не защото те са наши, а просто защото ние сме пробудени за изключителната красота на нещата.

В мига, в който сме дълбоко чувствителен, естествено, не късаме цветята, изпитваме спонтанно желание да не унищожаваме предметите, да не обиждаме хората, което означава, че имаме истинско уважение, любов. Да обичаме е най-важното нещо в живота. Но какво разбираме под думата "любов"? Ако ние обичаме някого, защото този човек ни отговаря със същото - това не е любов. Да обичаме означава да изпитваме изключително чувство на привързаност, без да искаме нещо в замяна. Ние може да сме много умни, да изкарваме всичките си изпити, да вземем докторат и да постигнем високо положение, но ако нямаме тази чувствителност, чувството за невинна любов, сърцето ни ще бъде празно и ще сме нещастни през целия си живот.
Следователно много важно е сърцето да се изпълни с чувство на обич, защото тогава няма да рушим, няма да сме безмилостни и няма да има повече болни амбиции, конкуренция, съревнования, авторитети, прави и криви, войни. Тогава ние ще сме щастливи човешки същества и понеже сме щастливи, няма да се молим, няма да търсим Бога, защото това щастие е Бог."