Речта на Стив Джобс от церемонията на завършване на студентите от Университета Станфорд през 2005-та

Стив Джобс
Изпълнителен директор на Apple и Pixar Animation


Чест е за мен да бъда с вас днес, на церемонията по дипломиране на един от най-добрите университети в света.

Ако трябва да съм честен - така и не завърших колеж и ... това тук е най-близката ми среща с дипломиране от университет.
Днес искам да ви разкажа три истории от моя живот. Това е. Нищо особено. Просто три истории.

Първата история е за свързване на точките. Отпаднах от Рийд Колидж след първите 6 месеца, но останах в университет като прекъснал, още около 18 месеца преди окончателно да напусна. Защо все пак напуснах?
Всичко започна още преди да се родя. Биологичната ми майка била млада, неомъжена, току-що завършила студентка и решила да ме остави за осиновяване.
Имала огромното желание да бъда осиновен от вишисти, така че всичко било уредено, за да бъда осиновен от адвокат и супругата му. Освен, че при раждането ми те решили, че всъщност искат момиче. И така мойте родители, които били в списъка с чакащите, получили обаждане посред нощ с въпрос: "Имаме неочаквано бебе-момченце, искате ли го?" Те казали: "Разбира се!"
Биологичната ми майка разбрала по-късно, че майка ми никога не е завършила колеж и че баща ми не е завършил гимназия. Тя отказала да подпише последните документи по осиновяването. Омекнала едва няколко месеца по-късно, когато родителите ми обещали, че някой ден ще отида в колеж. Това бе началото на живота ми. и 17 години по-късно отидох в колеж. Но наивно избрах колеж, който беше почти толкова скъп, колкото Станфорд. И всички спестявания на работническото ми семейство отиваха за обучението ми в колеж. След 6 месеца вече не можех да видя ползата от това. Нямах идея какво искам да направя с живота си и никаква идея как колежа щеше да ми помогне да го разбера. И ето ме, харчещ всички пари, които родителите ми са спестявали през целия си живот. Така че реших да напусна, надявайки се, че всичко ще бъде наред. Тогава си беше срташничко, но гледайки назад, това бе едно от най-добрите решения в живота ми. От момента, в който напуснах, можех да спра да ходя на задължителните занимания, които не ме интересуваха, и да започна да ходя на тези, които ми изглеждаха далеч по-интересни.
Не всичко бе романтично. Нямах стая в общежитие ... така, че спах на пода в стаите на приятели. Връщах бутилки от Кока-Кола за 5-те цента депозит, за да имам с какво да си купя храна. Ходех по 11 километра през целия град всяка неделя вечер, за да ям хубава храна в храма "Харе Кришна" поне веднъж в седмицата. Обичах го.
Много от нещата, на които връхлетях, следвайки любопитството и интуицията си, в последствие се оказаха безценни. Нека ви дам един пример:
По онова време Колежа Рийд предлагаше може би най-добрия курс по калиграфия в страната. В целия район на колежа, всеки постер, всеки етикет на всяко чекмедже, беше красиво ръчно калиграфирано. Понеже бях прекъснал и понеже не трябваше да ходя на обикновените часове, реших да отида на курс по калиграфия, за да се науча как се прави. Научих за шрифтовете Шериф и Сан Сериф, за варирането с разстоянието между отделните букви, за това какво прави добрата типография - добра. Беше красиво, запомнящо се, артистично-изтънчено по начин, който науката не може да улови. Беше очарователно.
Нищо от това нямаше дори и надежда за някакво практическо приложение в живота ми. Но 10 години по-късно, когато създадохме първия Макинтош, си спомних за всичко. И го внедрихме в Мак-а. Това бе първият компютър с красива типография. Ако не бях отишъл на точно този курс в колежа, Макът никога нямаше да има разнообразни шрифтове или пропорционално разпределени шрифтове. И след като Windows просто изкопира Мак, най-вероятно никой човек или компютър нямаше да ги има.
Ако не бях прекъсвал, никога нямаше да отида на калиграфския курс, и персоналните компютри можега да останат без чудесната типография, която сега имат.
Разбира се беше невъзможно да свържа точките, гледайки напред, докато бях в колежа. Но бе много по-ясно, гледайки назад 10 години по-късно.

И пак - не можете да свържете точките, гледайки напред, можете да ги свържете само гледайки назад. Трябва да вярвате, че в бъдеще точките някакси ще се свържат. Трябва да вярвате в нещо! Инстинктите си, съдбата, живота, кармата или в каквото и да е. Защото вярата, че точките ще се свържат някъде по пътя, ще ви даде увереността да следвате сърцето си, дори когато ви вкарва извън утъпкания път. И точно това ще ви направи различни.

Втората история е за любовта и загубата.

Бях щастливец - разбрах рано какво обичам да правя. Уоз и аз стартирахме Apple в гаража на родителите ми, когато бях на 20. Работихме здраво и за 10 години Apple се разрастна от нас двамата в гаража до компания, оценявана на над 2 милиарда долара и с над 4000 работници.
Преди години бяхме пуснали на пазара най-доброто ни творение - Макинтош. Аз тъкмо бях станал на 30. И тогава ме уволниха. Как може да те уволнят от компания, която си основал? Ами, когато Apple се разрастна, наехме някой, за който мислех, че има таланта да управлява компанията заедно с мен. За първата година и нещо нещата вървяха добре. Но след това възгледите ни за бъдещето започнаха да се разклоняват ... и в края на краищата имахме срив.
Когато това се случи, борда на директорите ни застана на негова страна. И така на 30 години ме изгониха. И то ме изгониха публично. Всичко, за което се бях борил през целия си живот, си бе отишло. И бе опустошително.
Няколко месеца не знаех какво да правя. Чувствах, че съм предал предишната генерация предприемачи, че съм предал щафетата, така както ми бе предадена и на мен.
Срещнах се с Дейвид Пакард и Боб Нойс. И се опитах да им се извиня, че се издъних така лошо. Аз бях публичен провал и дори си мислех да избягам от долината (силициевата долина). Но нещо започна бавно да ме възражда - все още обичах това, което правех. Промяната на ситуацията в Apple не промени това ни най-малко. Бях нежелан, но все още влюбен. И реших да започна отначало. Тогава не го осъзнавах, но се оказа, че това, че ме уволниха от Apple, бе най-хубавото, което можеше да ми се случи.
Тежестта на това да си успял бе заменена от лекотата отново да бъдеш начинаещ, по-малко сигурен в каквото и да било. Това ми даде свободата да навляза в един от най-креативните периоди на живота ми. През следващите 5 години стартирах компания, наречена NeXT, друга компания, наречена Pixar, и се влюбих в невероятна жена, която щеше да стане моя съпруга.
Pixar направи първия компютърно-анимиран филм - "Играта на играчките" и сега е най-успешното студио за анимация в света.
При невероятно развитие на обстоятелствата Apple закупи NeXT и аз се завърнах в Apple и технологията, която разработихме в NeXT, сега е в основата на ренесанса в Apple.
Лорийн и аз имаме чудесно семейство заедно.
Почти съм сигурен, че нито едно от тези неща нямаше да се случи, ако не ме бяха уволнили от Apple. Беше отвратително лекарство, но мисля, че пациента се нуждаеше от него. Понякога живота те удря с тухла в главата.
НЕ ГУБЕТЕ НАДЕЖДА!
Убеден съм, че единственото нещо, което ме накара да продължа, бе това, че обичах това, което правех.
Трябва да откриете какво обичате.
Това се отнася за работата ви, както се отнася и за любовта.
Работата ще заеме голяма част от живота ви и единственият начин да бъдете наистина удовлетворени е да правите това, което вярвате, че е чудесна работа. И единственият начин да вършите чудесна работа, е да обичате това, което правите.
Ако все още не сте го открили, продължавайте да търсите и не се задоволявайте с нищо друго!
Както винаги сърцето ви ще ви подскаже, когато сте го намерили.
И като при всяко голямо приятелство - ще става все по-добре и по-добре с течение на времето.
Така, че продължавайте да търсите! Не се задоволявайте с нищо друго!Третата ми история е за смъртта.
Когато бях на 17, прочетох цитат, който звучеше така: "Ако живееш всеки ден като да е последен, почти сигурен е, че някой ден ще се окажеш прав."
Направи ми впечатление и от тогава, в последните 33 години, всяка сутрин се гледам в огледалото и се питам: "Ако днес е последният ден от живота ми, бих ли направил това, което ще направя днес?"
И когато отговорът е "НЕ" за прекалено много дни подред - знам, че трябва да променя нещо.
Да си припомням, че скоро ще умра, бе най-важният инструмент, с който се сблъсках, за да ми помогне да взема големите решения в живота. Защото почти всичко - всички външни очаквания, цялата гордост, целият страх от затруднения или неуспех - всички тези неща отпадат пред лицето на смъртта, оставайки само истински важните неща.
Да си припомняш, че ще умреш, е най-добрият начин, който ми е познат, да избегнеш капана на мисълта, че имаш нещо за губене.
Вече си гол. Няма причина да не последваш сърцето си.


Преди около година ми бе поставена диагноза - рак. Сканираха ме в 7:30 сутринта и ясно се видя тумор в панкреаса ми. Дори не знаех какво е панкреас... Докторите ми казаха, че това почи сигурно е нелечима форма на рак и че не трябва да очаквам да живея повече от 3 до 6 месеца.
Докторът ми ме посъветва да отида вкъщи и да си подкарам нещата, което на докторски код означаваше да се приготвя да умра. Означаваше да се опиташ да кажеш всичко на децата си. Мислил си си, че имаш 10 години, за да го направиш ... сега вече имаш няколко месеца. Означаваше да се убедиш, че всичко е подготвено, така че да е максимално лесно за семейството ти. Означаваше да се сбогуваш.
Живях с тази диагноза цял ден. По-късно вечерта ми направиха биопсия, при което ми завряха ендоскоп в гърлото, през стомаха и в червата ми. Сложиха игла в панкреаса ми и взеха няколко клетки от тумора. Бях упоен. Но жена ми, която беше там, ми каза, че когато погледнали клетките под микроскоп, докторите се разплакали, че имам рядка форма на панкреасен рак, която се лекувала чрез операция.
Направиха ми операцията и слава Богу - сега съм наред.

Това бе най-близката ми среща със смъртта и се надявам да остане най-близката за още няколко десетилетия.
След като го преживях мога да кажа с по-голяма увереност, че смъртта е полезна на чисто интелектуална концепция.
Никой не иска да умре. Дори хората, които искат да отидат в рая, не искат да умират, за да стигнат там.
И все пак, всички сме се запътили към Смъртта. Никой не е избягал от нея. Така е, защото трябва да е така. Защото смъртта е най-вероятно най-доброто изобретение на Живота. Тя е агентът на промяната на Живота. Прочиства старите, за да направи път на новите.

Сега вие сте новите, но някой ден, не след дълго, вие ще сте старите и ще ви прочистят. Съжалявам, че съм така драматичен, но е така.

Времето ви е ограничено. Така че НЕ ГО ХАБЕТЕ В ЖИВЕЕНЕ НА НЕЧИЙ ЧУЖД ЖИВОТ.
Не бъдете пленници на догмата - което е да живеете с резултатите от мисленето на други хора. Не се оставяйте шума от чуждото мнение да заглуши вътрешния ви глас. И което е най-важното - ИМАЙТЕ КУРАЖА ДА ПОСЛЕДВАТЕ СЪРЦЕТО И ИНТУИЦИЯТА СИ. Те някакси вече знаят какво наистина искате да се случи. Всичко останало е второстепенно.

Когато бях млад, имаше невероятна публикация, наречена "Каталог на Цялата Земя". Това бе една от библиите на моята генерация. Беше създадена от момче на име Стюърт Бранд - не далеч от тук в парка Менло. Той й всъхна живот с поетичния си допир. Бе края на 60-те преди персоналните компютри и преди компютърната обработка. Така, че бе направена с помощта на пишеща машина, ножици и фотоапарати Полароид. Беше нещо като Google на хартия, 35 години преди да се появи Google. Бе идейна, преливаща с изящни инструменти и чудесна галантерия.
Стюърт и неговия тим издадоха няколко броя на "Каталог на Цялата Земя".
Тогава, когато извървя пътя си, издадоха последния брой. Беше средата на 70-те. и аз бях на вашата възраст. На задната корица, на последния им брой имаше снимка на селски път рано сутринта. Път, на който можете да се озовете, пътувайки на автостоп, ако сте толкова авантюристични. Под снимката имаше надпис: "Останете гладни. Останете безразсъдни". И винаги съм си го пожелавал това на себе си.
И сега, когато завършвате, за да започнете нещо ново, ви го пожелавам и на вас. Останете гладни! Останете безразсъдни!
Благодаря на всички ви!


Авокадо
- Persea americana, Avocado - Тропически плод, богат на есенциални мастни киселини, много полезни за сърдечносъдовата система и обмяната на веществата.

Аир блатен - Acorus calamus, Flag, Sweet. Древно очистващо и тонизиращо средство. Да не се прилага вътрешно в дози от над 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно! Да не се прилага при бременност!

Айваджива – Root, Alkanet. Билка с противовъзпалително и болкоуспокояващо действие, особено при ставни проблеми, предимно с външна употреба.

Акация бяла – Robinia pseudoacacia, Locust tree. Билково средство за намаляване на стомашната киселинност. Другите частина бялата акация, както и всички части на жълтата акация, притежават известна токсичност!

Алое (видове) - Aloe sp., Aloe (types). Класическа билка със слабителни, тонизиращи и имунорегулиращи качества. Да се внимава с дозите, особено при склонност към кръвоизливи от органите в долната част на корема! Да не се прилага при бременност!

Ананас - Pineapple. Важен плод с ензимно, противовъзпалително, антиартритно и тонизиращо действие. От него се изолира ензимът бромелаин, активен при широк диапазон стойности на pH (алкално-киселинното състояние на организма).

Анасон - Pimpinella anisum, Anice. Подправка и билка с отхрачващо, газогонно и лактогонно действие.

Арония - Aronia melanocarpaq Chokeberry, Black. Диетичен плод, богат на антиоксиданти за имунната и сърдечно-съдовата системи.

Артишок - Cynara scolymus, Artichoke. Зеленчук и източник на препарати за подобряване на мастната обмяна и чернодробната функция.

Афенизоменон – Aphanizomenon flos-aquae. Синьозелено водорасло с тонизиращ мозъчната дейност ефект. Не е подходящо при свръхвъзбуда и безсъние!

Зайча сянка, аспержа - Asparagus officinalis, A. racemosa , Asparagus. Зеленчукови и билкови растения с отводняващо и хормонално стимулиращо действие.

Ацерола - Malpigia punicifolia, Acerola (Charry Barbados). Плод с рекордно съдържание на вит. С.

Ашваганда
(индийски жен-шен) - Withania somnifera, Aswaganda – индийска билка, хармонизираща нервите.

Бабини зъби – Tribulus terestris, Ikshugandha. Известна билка за тонизиране на мъжката хормонална система и с анаболно действие, отводняващ ефект и др.

Бадем обикновен - Amygdalus communis, Almond, ordinary. Хранителни ядки, със специални лечебни свойства за сърдечно-съдовата и имунната система.

Бакла - Vicia fava, Beans, broad. Бобово растение с висока белтъчно съдържание. При наследствен ензимен дефект може да провокира хемолитична анемия!

Бамя - Hibiscus esculentus, Okra. Укрепителен и омекчаващ лигавиците зеленчук.

Банан - Musa paradisiaca (sapientum), Banana. Плод, известен с антидепресивните си, слабителни, противоязвени и и хормоналноактивизиращи свойства.

Бахар - Pimenta officinalis, All-spice. Ароматична подправка със загряващи свойства.

Бирена мая - Faex medicinalis. Източник на ценни витамини и микроелементи. Действа успокояващо и регулира обмяната.

Божур червен - Paeonia peregrina, Peony, Red. Използват се цветовете и корените - като успокояващо и портивогърчово средство, а също при хемороиди, тумори и др., във фитотерапията и хомеопатията. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Бор (видове) - Pinus sp., Pine Действа отхрачващо при заболявания на дихателните органи, също е витаминозно и противоартритно средство. Прилага се и като етерично масло - външно и винаги разредено, иначе дразин кожата!

Боровинка черна и червена - Vaccinium myrtilus, vitis-idaea; Bilberry, black, Cowberry. И двете растения са противовъзпалителни и затягащи при разстройства и болести на венците; червената (вкл. листата й) е по-важна при бъбречни инфекции и ставни болки, а черната - като антиоксидант при сърдечносъдови проблеми, диабет и за очите.

Босилек - Ocimum basilicum, Basil (sweet) Важна билка, даваща не по-малко ценно етерично масло. Действат противопростудно, тонизиращо и антидепресивно.

Брей – Tamus communis. Bryony, black. Загряващото действие на билката при ставин болести е препоръчително да се ограничи до външната й употреба.

Бреза бяла
- Betula pendula (alba), Birch, common (white). Често използвано отводняващо и антиревматично фитосредство. Външно - също при рани и кожни болести.

Бръшлян - Hedera helix, Ivy (common). Външно за укрепване на косъма, вътрешно като тонизиращо и отхрачващо фитосредство. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Бъз (видове) - Sambucus sp., Elder. Цветовете предимно на черния бъз са противопростудни, разхлабващи и хормоналноактивиращи средства. Плодовете и на двата вида са добри имуностимуланти, вкл. с противовирусно действие. Плодовете да се берат след пълното им узряване, иначе са отровни!

Валериана (дилянка) - Valeriana officinalis, Valeriana. Важно успокояващо и сънотворно средство. Дневната доза не бива да надхвърля чаена лъжичка от сухата билка дневно, по 3-4 таблетки или 100-120 капки от тинктурата! (Това важи най-вече за страдащите от замайване на главата и ниско кръвно налягане, киселини в стомаха и повишена съсирваемост на кръвта).

Ванилия – Vanilla planifolia, Vanilla. Оригиналните ванилови кори са полезни за нервите, храносмилането и хормоналната дейност, но вместо тях обикновено се използва синтетичен ванилин, който не притежава споменатите свойства.

Ветивер - Vetiveria odorata (Anantherum muricatum), Cuscus grass. Южна трева, даваща етерично масло с релаксиращ, противоревматичен и антиекзематозен ефект.

Витекс - Vitex agnus-castus, Chaste Tree. Източник на препарати срещу мастопатия и други хормонални нарушения.

Вишня - Cerasus vulgaris; Cherry, sour. Известен пречистващ и витаминозен плод.

Вратига моминска - Tanacetum (Chrysanthemum) parthenium. Антимигренозно, противоревматично и противотемпературно средство.

Вратига обикновена - Tanacetum vulgare, Tansy. Стимулираща нервите и хормоналната дейност и противопаразитна билка, респ. етерично масло). Да се приема вътрешно само в минимални количества и под лекарски контрол!

Върба - Salix sp. .Най-старият познат естествен аналог на аспирина.

Върбинка - Verbena officinalis, Vervain, (Common/Blue). Билка с тонизиращи и хормонорегулиращи свойства.

Върбовка (дребноцветна) - Epilobium parviflorum, Willow herb. Билка с отводняващи свойства.

Гарциния - Garcinia hanburrli (gambogia, morella), Garcinia. Тонизатор, съдържа се в препарати за отслабване. Съдържа кофеин!

Гинко - Gingko biloba, Gingko. Листата са източник за екстракти с действие върху кръвоносните съдове и мозъчната дейност; плодовете се прилагат в китайската медицина.

Глог (видове) - Crataegus sp., Hawthorn. Важно растение с нетоксично лечебно и профилактично действие при неврози и сърдечно-съдови заболявания.

Глухарче - Taraxacum officinale, Dandelion. Съществена билка с чернодробно и обменнорегулиращо действие.

Гороцвет – Adonis vernalis, Vernal, Sweet. Растение за стимулиране на сърдечната дейност и с противовирусна активност. Билката е токсична и при продължителна употреба се натрупва в организма, да се прилага под лекарски конкрол!

Готу кола, азиатска центела - Centella (Hydrocotyl) aziatica minor. Източна билка, проясняваща ума за здравни и духовни цели, прилага се също при кожни болести, разширени вени и др.

Грах – Peas. Високобелтъчно бобово семе; зеленият грах е по-лек, он не и колкото зеления фасул. Нерядко е причина за алергии, спец у деца!

Грейпфрут - Citrus paradisii, Grapefruit. Освен като засилващо обмяната и противоревматично средство в диетологията, плодът се прилага и като настойка от семената, ципите и корите му, заради силното си противомикробно действие. Консултирайте се със специалист, ако приемате силни лекарства за намаляване на кръвното налягане!

Грозде мечо обикновено - Arctostaphylos uvae-ursi, Bearberry. Популярна билка за дезинфециране на пикочните пътища. Може да има дразнещ ефект при остри възпаления на лигавиците!

Гръмотрън - Ononis spinosa, Restharrow, spiny. Основен диуретичен (пикочогонен) агент във фитотерапията.

Гуарана - Guarana sp., Cocoa, Brazilian. Прилага се за тонизиране и раздвижване на обмяната, особено на спортисти. Съдържа кофеин!

Гъби - спадат към различни семейства (Agaricus, Boletus, Suillus и т.н.), Mushrooms. Растителни белтъчни храни. Повечето са трудно смилаеми, натоварват черния дроб и са противопоказани при гъбични заболявания, подагра и уратни камъни в бъбреците! Някои видове азиатски гъби, като шийтаке и рейши, както и брезовата гъба чага в Русия, се прилагат в малки дози за активиране на имунната система срещу инфекции и тумори, предпазване от кръвни съсиреци и др.

Диня - Citrullus vulgaris, Watermelon. Универсална отводняваща, слабителна и изчистваща черния дроб храна.

Домат - Lycopersicum esculentum, Tomato. Масово се консумира като източник на витамини и антиоксиданти, но не се понася добре от всички, особено след топлинна обработка.

Дрян обикновен - Cornus mas, Dogwood, Cornelian cherry. Плодът и кората са със затягащи, кръвоспиращи и противоанемични свойства.

Дъб (видове) - Quercus sp., Oak. Използва се предимно външно при рани и обриви; вътрешно (в дози не повече от чаена лъжичка за дневната отвара!) - при разстройства и алергии.

Дърво камфорово
– Cinnamomum camphorae, Camphor-tree. Камфоровата смола, широко използвана някога за предизвикване на прилив на кръв външно и за нервно и сърдечносъдово стимулиране вътрешно, сега се употребява много по-рядко, поради възможни токсични ефекти от по-големите дози. Те са особено значими при употреба на изкуствен камфор!

Дърво чаено - Melaleuca alternifolia. Основен противобактериален, антивирусен и противогъбичен агент в ароматотерапията.

Дюля обикновена - Cydonia oblonga, Quince. Плод със затягащи и кръвоспиращи качества.
Евкалипт кълбестоплоден - Eucalyptus globulus, Gum-tree, blue. Прилага се вътрешно в малки дози при белодробни заболявания и външно - предимно като етерично масло за инхалации и масажи (във втория случай винаги разредено!).

Елда - Fagopyrum esculentum, Buckwheat. Диетична безглутенова зърнена храна, стръковете й се използват като билка при различни кръвотечения.

Елеутерокок (сибирски жен-шен) - Eleutherococcus senticosus, Siberian Ginseng. Действието му е подобно на китайския жен-шен.

Енчец горски, златна пръчица - Solidago virgaurea, Goldenrod. Силно отводняващо средство при бъбречни и ставни болести, затлъстяване и др. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Еньовче същинско – Galium verum, Bedstraw. Билка с отводняващо и противотуморно действие.

Ефедра - Ephedra sp., Horsetail, Great Shrubby. Тази билка се прилагала (все по-рядко) при ниско кръвно налягане, отпадналост, алергии и др. и за получаване на лекарството ефедрин. Не се препоръчва, освен за кратки периоди по лекарско предписание! Води до превъзбуда, повишаване на кръвното налягане с треперене и др.

Ехинацея теснолистна и пурпурна
- Echinacea angustifolia, purpurea, Echinacea, Blacksamson, Purple. Една от най-добре проучените имуностимулиращи билки, прилага се при остри и хронични възпалителни процеси, укрепва съединителната тъкан.

Ечемик - Hordeum vulgare, Barley. Прилага се (вкл. кълновете и отварата от зърната) като добра храна, за подобряване на обмяната, при диабет, болести на жлъчката и бъбреците и т.н.

Жасмин – Jasminum oficinale, Jasmine. Билката и получаваната от нея масло са тонизиращи хормоналната система средства.

Жен-шен (китайски) - Panax ginseng, Ginseng, Chinese. Основна китайска билка за повишаване на жизнения тонус, засилване на имунитета, подобряване на хормоналната продукция и др. Да не се прилага в големи дози и продължително при топлокръвни натури, трескави състояния и при малки деца! С подобно действие е американският жен-шен - Ginseng, American.

Жиловлек индийски
- Plantago ovala. Семената му са източник на слбителни фибри.

Жиловлек (живовляк, видове) - Plantago sp., Plantain (types). Растения със значително външно приложение срещу рани и гнойни процеси и вътрешно като противовъзпалителни и отхрачващи средства.

Жлъчка синя (цикория) - Cichorium inthybus, Chicory. Важна нервоуспокояваща и жлъчкоочистваща билка.

Жожоба – Simmondoia chinensis, Jojoba. Цени се главно заради маслото, използвано в козметиката като регенериращо и противовъзпалително средство.

Здравец обикновен и кръвен - Geranium macrorrhizum, sanguineumр Cranesbill, bigroot, blood. Първият е нерво- и имунорегулираща билка и съотв. етерично масло; от втория се прилага предимно коренът, който е затягащ, кръвоспиращ и имуноактивиращ.

Зеле (видове) - Brassica oleracea sp., Cabbage (types) – Зеле (видове) Включва различни традиционни зеленчуци. Повечето са добри за имунната система (особено броколи - B.o. convar. botrytis, Broccoli) и черния дроб. Като сок се ползва (предимно бялото зеле - B.o. var. capitata, cabbage) при язви, а външно - за налагане при трудно зарастващи рани, гнойници, главоболие и др.

Зимзелен - Vinca sp., Periwinkle. Различни видове от този род, разпространени в Европа и Азия, се прилагат за изготвяне на лекарства със сърдечносъдово и противотуморно действие.

Златовръх - Rhodiola rosea. Тонизатор при лесна уморяемост, депресия, ниско кръвно и др.

Змиярник петнист Lords-and-ladies. С отхрачващо действие, прилага се и при хемороиди, псориазис и др. Във високи дози е отровен!

Зърнастец - Frangula alnus, Buckthorn. Слабително средство, с малко по-меко действие от това на сената. Злоупотребата води до привикване, увеличаване на дозите и загуба на ценни минерали от червата!

Иглика лечебна - Primula veris; Cowslip, Primrose, healing – Иглика обикновена.
Билка с отхрачващи, омекчаващи и витаминозни качества.

Изсипливче голо - Herniaria glabra, Rupturewort (smooth) – . Билка със силно пикочогонно действие. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Иланг-иланг - Cananga odorata; Ylang-ylang. Важно нервно- и хормоналнорегулиращо и кожнорегенериращо етеричномаслено средство.

Имел бял – Mistletoe, European. Старо билково средство за успокоение, при високо кръвно налягане и тумори. Има и странични явления, да се използва под компетентно ръковоство!

Индрише - Pelargonium roseum, Geranium. Успокояващо, очистващо и противомикробно средство - предимно в прясно състоявие и външно - като разредено етерично масло.

Исиот, джинджифил - Zingiber officinale, Ginger. Важна билкова подправка - за храносмилането, дихателната и сърдечно-съдовата системи, имунитета и пр.

Йохимбе - Corynanthe yohimbe, Yohimbe. Сексуално стимулираща дрога, напоследък се ползва по-рядко поради евентуални старничин явления.

Кайсия - Armeniaca vulgaris, Apricot(-tree) - Кайсия. Плод с превъзходни диетични свойства, особено за сърдечно-съдовата система. Ядките имат подобни на бадемите предимства, но трябва да се дозират внимателно и да не се дават на малки деца.

Какаово дърво - Theobroma cacao, Cocoa-tree. Тонизираща и съдържаща редица хранителни вещества, но и пристрастяваща храна. Макар и по-слабо от кафето, съставките му възбуждат нервите. Чести са алергиите към шоколадовите изделия.

Калина червена - Viburnum opulus, Cranberry, high. Кръвоспиращо и антиспастично фитосредство, особено при женски болести. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Канела – Cinnamomum zeylanicum, Cinnamon-tree. Популярна подправка с тонизиращо, антигнилостно и противопростудно и антидиабетично действие. В гореми дози може да раздразни бъбреците!

Кантарион жълт - Hypericum perforatum, St. John's Wort. Добре проучена антидепресивна, противовъзпалителна и противоязвена билка. Да не се прилага дълго и в големи дози при възбудни състояния, хипертония и симптоми, влошаващи се от слънчева светлина!

Кантарион червен - Erythrea centaurium (Centaurium erythrea, umbellatum), Centaury. Подобряваща храносмилането, имуностимулираща и кръвоочистителна билка. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Камшик - Agrimonia eupatoria, Agrimony. Важна противовъзпалителна и очистваща жлъчката и бъбреците, както и външно раноцелебна билка.

Камфорово кърво - Cinnamomum camphora, Camphor-tree. Прилага се (разреден със спирт или растително масло) предимно външно за разтривки при ставни и мускулни болки, простуди и пр. За вдишване - при припадъци. Вътрешно да се прилага само по лекарско указание!

Канелено дърво - Cinnamomum zeylanicum, Canela. Билкова подправка с антимикробно, противогнилостно, противдиабетно и антидепресивно действие. Да не се прилага вътрешно в концентриран вид и в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно! Противопоказана е при бременни!

Карамфилово дърво - Eugenia caryophyllata, Clove. Загряваща, дезинфекцираща и противопаразитна билкова подправка. Външно - при зъбобол. Да не се прилага вътрешно в концентриран вид и в дози, по-големи от 1 изравнева чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Кардамон - Elletaria cardamomum, Cardamom. Ппрочистваща секретите, загряваща и тонизираща билкова подправка. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Каркаде, китайска роза – Hibiscus rosa-chinensis, Hibiscus. Популярен тонизиращ и прочистващ чай.

Картоф обикновен - Solanum tuberosum, Potato, ordinary. Популярна нишестена храна (в сготвено състояние). Суровият сок нетрализира стомашната свръхиселинност. Всеки прорастнал и зеленясал клубен е отровен в значителна степен! При някои обменни проблеми даже и качествените картофи не са добри като основна храна!

Картоф тропически, диоскорея - Dioscorea villosa, Yam, Wild - Диоскорея. От него се изготвят препарати за вътрешна и външна употреба, използвани като естествени хормонозаместващи средства през менопаузата.

Кафе - Coffea arabica. Масов тонизиращ продукт. Кофеинът възбужда нервите, посягайки към неприкосновените запаси от нервна енергия! Плроткивопоказан при високо кръвно налягане и повишена стомашна киселинност! Да се избягва или силно ограничава!

Кедър ливански - Cedrus libani, Cedar of Lebanon. Използва се предимно етеричното масло, което е с пречистващо и антидепресивно действие.

Келп (кафяво водорасло) - Fucus vesiculosus, Kelp (Sea), Bladderwrack. Най-добре изучените водорасли, употребявани отдавна и като храна. Под формата на добавка се прилага за усилване на обмяната и изчистване от различни отрови, за предпазване от ендемична гуша и др.

Кестен конски - Aesculus hippocastanum. Фитоизточник на укрепващо съдовете на вените и капилярите съединение. Прилага се предимно външно, а също в хомеопатията и Баховото цветолечение. Да не се употребява вътрешно в значителни дози без лекарско предписание!

Кестен питомен – Chestnut, Sweet. Здравословна храна, особено за сърцето, артериит, вените, ставите и съединителната тъкан.

Клинавиче сладколистно. Astragalus glycyphyllos, Liquorice (licorice), wild – Билка с имуноактивизиращо, хормоналностимулиращо rотводняващо действие. Има аналогичен вид и в китайската медицина.

Клен захарен – Acer saccharum; Maple, sugar. Източник на прословутия кленов сироп - натурален подсладител, полезен за прочистването на организма.

Кока - Erythroxylon coca, Coca - Кока. Вече не се използва вътрешно в медицината и безалкохолните напитки. кокаинът се прилага като външен анестетик. Опасен наркотик, всяка употреба извън хомеопатичната е много рискована!

Кокиче блатно – Leucojum aestivus, Snowflake, Summer и снежно – Galanthus nivalis, Snow drop. Дрогите сега се използват главно за получаване на лекарството нивалин. Прилагането им като народни рецепти без лекарски контрол крие опасност от отравяне!

Кола - Cola acuminata, Cola. Тонизатор. Съдържа кофеин!

Комунига - Melilotus sp.; Sweetclover. Успокояваща билка, да не се прилага в големи дози и ако е била съхранявана на влажно - предизвиква кръвоизливи!

Коноп обикновен – Cannabis sativa, Hemp. Семената съдържат ценни белътчини и есенцални масти.

Копитник - Asarum europaeum, Ginger, Wild. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Коприва обикновена - Urtica dioica, Nettle. Листата а храна и лекарство - за обмяната, против анемия и кръвотечения, ставни болки и мн. др. Корените са добро противоалергично и затягащо средство, стимулират сърдечния мускул; външно отварата е добра за косата.

Копър - Anethum graveolens, Dill. Лечебна подправка (листата и семената) с адекватно приложение за подобряване на храносмилането, отпускане на спазмите и успокояване на нервите.

Кориандър - Coriandrum sativum,Coriander. По действие прилича на копъра, но да не се използват гжолеви количества от зелената му част.

Кохош черен, разклонен ресник, цимицифуга - Cimicifuga (Actaea) racemosa. Използва се в препарати за менопаузата ("Ремифемин"), а също в хомеопатията.

Краставица - Cucumis sativus, Cucumber. Нискокалоричен зеленчук с добро отводняващо действие.

Круша (видове) - Pyrus spр.; Pear. Диетичен плод при алергии, бъбречни болести и др.

Кукуряк миризлив – Hellebore, fragnant. Силно действащо растение, използвано като сърдечен стимулант, слабително, противотумуроно и др. и външно за засилване на косъма.Вътрешната употреба е опасна и не бива да е предприема за самолечение!

Куркума - Curcuma sp., Turmeric. Вносна подправка и много ефективна билка, от която са приготвени препарати срещу жлъчни и ставни болести, инфекции, тумори и др.

Къпина (видове) - Rubus fruticosus, R. caeesius и др. Blackberry, Pacific(California). Сокът от плодовете и чаят от листата са широко достъпно затягащо, противодиабетично, кръвоспиращо и противовъзпалително средство.

Кървавиче - Bistorta officinalis, Bistort. Силно затягащо и кръвоспиращо лечебно растение.

Лавандула - Lavandula vera (officinalis, angustifolia), Lavender. Използва се главно като етерично масло, което е с имуностимулиращо, раноцелебно и антистресово действие.

Лавър благороден, дафинов лист - Laurus nobilis, Laurel (bay, grecian). Популярна подправка и билково средство за тонизиране, подобрявне на храносимлането, изчистване на дихателинте пътища и ставите и др. В големи дози действа дразнещо и токсично! Да не се прилага при язви!

Лайка лечебна - Matricaria chamomilla (Chamomilla recutita) Chamomile (German). Позната като противовъзпалителна и нервоуспоителна, тази билка се прилага и под формата на разредено етерично масло.

Лапад къдрав - Dock, yellow

Лен културен - Linum usitatissimum, Flax, (common/cultivated). Важно диетично и фитотерапевтично средство, не само слабително, но и полезно за имунната и сърдечносъдовата системи. Външно се налага върху гнойници.

Леска (видове) - Corylus sp., Hazelbush. Концентриран ядков плод; корите и листата действат венотонично и заздравяващо, очистват бъбреците и простатата.

Леспедеза главеста - Lespedeza capitata. От нея се прави "Леспенефрил" - при бъбречна недостатъчност.

Леща - Lens esculenta (Lens culinaris), Lentil. С повече белтъчно съдържание в сравнение с фасула и граха. Кафето от нея се прилага при гинекологични кръвоизливи.

Лимон - Citrus limon, Lemon. Старо средство за подобряване на храносмилането, изчистване на жлъчката и бъбреците, като източник на витамини и др.

Лимонник китайски – Shizandra chinensis. Известна китайска тонизираща билка.

Липа (видове) - Tilia sp. Противопростудна, диуретична и нервоуспокоителна билка.

Личи – Wolfberry, Chinese. Класическа китайски витаминозен и антиоксидантен, "дълголетен" плод.

Лишей исландски – Cetraria islandica, Iceland moss. Омекчаваща, отхрачваща и тонизираща билка, богата на йод.

Лоза, грозде - Vitis vinifera, Vine (Grapes). Калоричен плод; полезен при запек и за сърдечно-съдовата система (последното особено важи за особено семките на червеното грозде, богати на олигомерни проантоцианоиди).

Лопен – лечебен, Verbascum phlomoides, Mullein, orange; гъстоцветен, Verbascum thapsiforme, Mullein, wooly. Омекчаваща билка за дихателните и храносмилателните органи, нервите и външно - за кожата.

Лук, кромид - Allium cepa, Onion. Действа подобно на чесъна, но противоалергичното действие, спецално на червените сортове е по-изразено.

Луличка - Linaria vulgaris, Toad-flax (common). Слабително и отводняващо средство.

Луфа - Luffa operculata. Употребява се във фитотерапията и хомеопатията при полипи, вкл. като капки за нос.

Люцерна - Medicago sativa, Alfalfa. От нея се правят витаминозни и имуностимулиращи препарати, но е най-добре да се прилага като суров сок или покълнало семе. От някои не се понася добре!

Магданоз - Petroselinum crispum (sativum), Parsley. Лечебна подправка при задръжка на течности, сърдечна слабост, алергии, депресии, очни болести и др. Да не се прилага в количества над 100 грама пресен, 50 грама сок или 20 грама изсушен!
Бременните да го ограничават!
Магданоз див – Fool’s parsley.

Магнолия (видове) – Magnolia sp., Magnolia. Традиционна в Китай билка, с хормонално и ароматизиращо действие. У нас се среща като парково насаждение. Да се пази от деца, вкл. да не се поставят големи букети при тях в затворени помещения!

Майоран - Origanum majorana, Marjoram (sweet/knotted). Като подправка, билка и етерично масло се прилага като нервнорегулиращо, противоспастично и противомикробно средство.

Малина - Rubus idaeus, Raspberry. Плодовете са витаминозни и противоанемични, листата са популярно средство срещу простуди и женски проблеми.

Маргаритка - Chrysantemum sp. Прилага се, предимно в източната медицина, като нервоуспокояващо средство, при главоболие, дисменорея, чернодробни проблеми и др.

Маруля - Lactuca sativa, var. romana, Lettuce, (Cultivated/garden) – Маруля. Важен пролетен и есенен източник на витамини, минерали и др. съставки; успокоява нервите, подобрява зрението и др.

Маслина - Olea europaea, Olive. Източник на есенциални масти, главно чрез натуралния зехтин.

Маточина- Melissa officinalis, Balm (common). Безвредна и широкоспектърна билка за регулиране на нервите и храносмилането, при женски болести и др.

Мате (парагвайски чай)
- Ilex Paraguariensis, Yerba Mate. Тонизираща вносна билка, действа по-меко от китайския чай, но също съдържа кофеин.

Мащерка (видове) - Thymus sp., Thyme. Като билка и етерично масло действа противомикробно и антипаразитно, отхрачващо, подобрява храносмилането и др.

Медуница - Pulmonaria officinalis, Lungwort (на някои места). Противовъзпалително и укрепващо растение, предимно при болестина дихателната система.

Мента (видове)
- Mentha sp., MintР азличните видове са предимно подправки, за чай или етерично масло - всичките с противоспастично действие при гадене, колики, главоболие и др.

Метличина (видове) – Star thistle. Билка с отводняващо, омекчаващо и антиоксидантно действие, при храносмилателни разстройства, уринарни проблеми, външно за за бани и др.

Мужик корен - Euphorbia palasii, Euphorbia, Fischer. Имуностимулираща билка. Не се препоръчва повече от 50-60 капки от тинктурата като дневна доза!

Златовръх - Rodiola rosea, Root, golden.

Змийско мляко - Chelidonium majus, Milk, Snake – Змийско мляко. С жлъчегонно, противоболково и противовирусно действие, външно срещу брадавици. Да не се прилага вътрешно в дневни дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно (или 60-80 капки от тинктурата)! В последно време не се приема за хранителна добавка, което предполага лекарска консултация преди използването му!

Левзея – Maral root. Тонизираща билка, особено популярна в Русия.

Липа – Tilia sp., Lime (-tree). Популярен билков чай с противопростуден и нервоуспокояващ ефект.

Лотос - Lotus, Nelumbo nucifera. Известна източна билка с нерворегулиращи, затягащи и кръвоспиращи свойства.

Мак - Papaver, sp. Poppy. Няколко вида мак се прилагат за получаване на лекарства, ядливи са само семената на обикновения мак. Опасни наркотици, всяка употреба извън хомеопатичната е много рискована!

Морков - Daucus carota, Carrot. Основен зеленчук за употреба в сурово състояние (или като сок - витаминозен (за очи и енергия), имуноактивизиращ и прочистващ отделителните органи продукт) и за готвене (в този си вид помага при растройства и сърдечносъдови проблеми).

Мукул, гугул – Commifora mucul, Guggul. Известна в Индия и напоследък по света билка, действаща противовъзпалително и изчистваща холестерола.

Нар - Punica granatum, Pomegranate. Често прилаган прод в арабската медицина, у нас се прави сок за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

Нахут - Cicer arenrium, Chick-pea. Подценявана високобелтъчна бобова храна, която при това е и бедна на мазнини.

Невен - Calendula officinalis, Marigold. Важна възстановяваща, антиспастична, противовъзпалителна, портивоязвена, противотуморна, нерво- и болкоуспокояваща билка за външна и вътрешна употреба.

Нокът котешки - Uncaria tomentosa, Cat's claw. Преоткрито индианско средсво за активизиране на имунната система при инфекции и тумори. Действа също антидепресивно, сваля кръвното налягане, действа антикоагулантно. Да не се употребява от бремeнни жени и малки деца, при тежки чернодробни поражения, както и след трансплантация на органи!

Овес - Avena sativa, Oat(s). Овесените ядки са важен диетичен продукт с питателни, омекчаващи и изчистващи свойства. Зеленият овес е противопростудно и антидепресивно, помагаза отвикване от пристрастявания.

Овчарска торбичка - Capsella bursa-pastoris, Purse, shepherd’s Shepherd's Purse. Популярна кръвоспираща и диуретична билка.

Оман бял - Inula helenium, Elecampane. Дрениращо средство при задържани секрети в дихателните органи; действа и общо усилващо.

Орех обикновен (гръцки) - Juglans regia, Walnut, (common). Основна ядкова храна; листата са противовъзпалително и обменнорегулиращо фитотерапевтично средство.

Орехче индийско – Myristica fragans, Nutmeg. Силна подправка и билково средство за загряване и срещу коремни колики. Със значителна отровност: да не се предозира над четвърт чаена лъжичка за ден, да не се дава на малки деца!

Орехче (блатен тъжник). Ливадно о. – Filipendula hexapetala, Dropwort; брястолистно о. - Filipendula ulmaria, Meadowsweet. Билка с високо съдържаине на салицилати, с изразено противоревматично, антипростудно и нервоуспокояващо действие.

Ориз - Oryza sativa, Rice. Основен зърнен продукт, белият е полезен при чревни разстройства, а кафявият има по-добър витаминен състав.

Офика – Sorbus aucuparia, Ash (Mountain). Плодовете й са с високо съдържание на витамини и действат диутерично.

Очанка – Euphrasia officinalis, Eyebright. Билка със затягащи, жлъчегонни, противоалергични и подобряващи зрението качества, използва се аналогично и в хомеоаптията.

Очиболец пълзящ (сходно действат и др. видове) - Potentilla reptans, Cinquefoil, creeping. Противовъзпалително и кръвоспиращо средство при заболявания на дихателната, храносмилателната и пикочополовата система; има и известно естрогеноподобно действие.

Палма-джудже, сабал - Serenoa (Sabal) serrulata, Saw Palmetto. Употребава се самостоятелно или в състава на комплексни природни продукти, а също и в хомеопатията при възпаление и уголемяване на простатата.

Палма кокосова – Coconut palm. Кокосовите орехи са с богато съдържание на хранителни вещества и се препоръчват за анемични и спортуващи. Кокосовите стърготини се изполват като подправка за сладки ястия.

Палма финикова – Date palm. Фурмите са сладък, а на изток и важен лечебен плод, богат на минерали. Да се ограничават при проблеми със зъбите и чревните ферментации!

Папая - Carica papaya, Papaya. Южен плод, важен източник за получаване на храносмилателни ензими с широкоспектърно действие.

Пача трева - Polygonum aviculare, Knotweed, prostate. Масово разстространена ранозаздравяваща и кръвоспираща билка. В големи количества дразни бъбреците и пикочния мехур!

Памук - Gossipium hirsutum, Cotton. Освен външната употреба на памука, корените и семената на това расетние намират пирложение като кръвоспиращи средства.

Пасифлора (маракуя) - Passiflora incarnata, Passion Flower. Плодът и листата действат нервоуспокоително и сънотворно.

Патладжан, син домат - Solanum melongena. Популярен зеленчук, намалява холестерола. В големи дози и при предразположени индивиди не се отразява добре на жлъчно-чернодробната и отделителната системи!

Пелин (видове)
- Arthemisia sp., Wormwood. Апетитовъзбуждаща и кръвоочистителна билка. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Перуника синя – Iris, German (bearded). Билка за регулиране на храносмилането и дихателните функции.

Пигеум африкански - Pygeum africanum, Pygeum, African. Вносна билка, влиза в състава на препарати за простатата.

Пиния (средиземноморски бор) - Pine, Maritime. Известна суровина за получаване на хранителната добавка пикногенол (проантоцианоиди за за подобряване на кръвообращението).

Пиперка - Capsicum annuum, Pepper. Зеленчуци, богати на витамини и действащи за изчистване на слузта от дихателните органи и ушите. Външно лютите в комбинации - за загряване при ставни болести. Лютите чушки лесно се предозират, както при вътрешно, така и при външно приложение!

Пипер черен - Piper nigrum; Pepper, black. Известна загряваща подправка. В повечето случаи е добре да бъде заменен с не толкова дразнещи специалитети!

Пипериче - Polygonium hydropiper (Persicaria hydropiper), Water-pepper. С противоязвено и кръвоспиращо действие, спец. при хемороиди.

Пищялка (ангелика, видове)
- Angelica sp., Angelica. Билка с нервно- и хормонално регулиращо действие, подобрява храносмилането и др.

Поддъбиче (видове) - Teucrium sp., Germander (types). Със затягащо и противовъзпалително действие. Да не се прилага (особено червения вид) вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно, кактао и продължително време!

Пореч - Borago officinalis, Borage. Билка с разностранна употреба, напоследък се обръща най-силно внимание на есенциалните масти, съдържащи се в семената.

Портокал (сладък) - Citrus sinensis, Orange – Портокал; Мандарина - Citrus reticulata, Tangerine. Orange, bitter – Портокал горчив. Плодове с нервоуспокояващи качества, също и на корите им (ако не са пръскани с химия!). Етеричните масла се използват външно и след разреждане. Възможни са алергични реакции!

Поточарка – Nasturtium officinale, Watercress. Диво растение с пречистващи и противогушави свойства.

Праз - Allium porrumLeek(s) (garden). Зеленчук с по-слаб антимикробен ефект, но по-добра поносимост от чесъна; сготвен е меко слабително средство.

Праскова - Persica vulgaris, Peach(-tree). Фундаментален летен плод с укрепващи сърцето и детоксиниращи свойства. Страдащите от алергии понякога не понасят мъха на прасковите, те са подбират "голи" сортове или да белят другите!

Просо – Millet. Богато на хранителни вещества и без глутен зърно, все още не оценено по достойнство в диетичното хранене.

Пшеница- Triticum sativum, Wheat. Едностранчивото хранене с пшенични продукти е една от основните грешки в менюто на българина.

Пупалка едроцветна
- Oenothera biennis; Primrose, еvening. С високо съдържание на есенциални масти, маслото й се предлага като хранителна добавка.

Пъпеш – Melon. Очистваща храносмилателните и отделителните органи храна и с нервоуспокоително въздействие, вкл. могат да се ползват като храна или билка и семената. Да се внимава с престоялите пъпеши, които лесно образуват плесени, вкл. вътрешно!

Равнец бял - Achillea millefolium, Yarrow (white) – Равнец бял. Основна кръвоспираща билка, също за подобряване на храносмилането, успокоява и нервите.

Ракитник, облепиха - Hippophae rhamnoides, Buckthorn, Sea. Плодовете и по-специално маслото от тях е витаминозно, имуностимулиращо и противоязвено, ускорява възстановителните процеси.

Ранилист – Betony, wood. Противоспастична и антитуморна билка със силно действие. В момента е забранено ползването й като добавка без лекарско указание!

Рауволфия – Rauwolfia serpentina, Rauvolfia. Индийско отровно растение, източник на лекарства със сърдечно-съдово, противотуморно и психиатрично действие.

Резене - Foeniculum vulgare, Fennel. Едно от най.добрите средства за храносмилателната и дихателната системи, вкл. под формата на масаж с разредено етерично масло.

Репей (голям) - Arctium lappa (bardanae), Burdock, Greater. Билка с възстановяващи свойства при бъбречни, ставни и кожни заболявания, вътрешно и външно. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Репичка
– Radish, small (garden). Популярен зеленчук, действа за изчистване на секретите от дихателните пътища.

Риган - Origanum vulgare, Marjoram, wild. Действа подобно на майорана като чай или подправка; етеричното му масло е доста отровно и не се прилага масово.

Рицин - Ricinus communis, Castor-oil plant. Самото растение е отровно, а маслото му предизвиква дразнене на тънките черва и оттам - изхождане. Рициновото масло не е от най-подходящите очистителни средства!

Роза (видове) - Rosa sp., Rose.Билково и етеричномаслено растение с разностранно приложение - слабително, жлъчегонно, противомикробно, имуно- ихормоналнорегулиращо, антидепресивно, раноцелебно и др.

Розмарин - Rosmarinus officinalis, Rosemary. Важно растение като подправка, билка и етерично масло. Има тонизиращо действие, подобрява имунитета и мозъчното кръвообращение. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно! Да не се прилага в големи дози при бременност!

Ройбос – Aspalathus linearis, Rooibos Tea. Африкански билков чай, богат на минерали.

Росопас лечебен - Fumaria officinalis, Fumitory (common). Билка за активизиране на обмяната и чернодробната функция, при кожни болести и др.

Ружа - Althaea officinalis, Mallow, marsh – Ружа (медицинска, бяла) . Омекчаващо и противовъзпалително фитотерапевтично средство.

Ръж - Secale sereale, Rye. Зърнена храна, по-богата на витамини от пшеницата, но също с глутеново съдържание.

Ряпа (видове) - Raphanus sp, Radish. Зеленчуци с активно изчистващо върху дихателните пътища, а предимно черната ряпа - и върху жлъчно-чернодробната система. Противопоказани са при повишена стомашна киселинност, газове в червата и бъбречни възпаления!

Салвия мускусна - Salvia sclarea, Sage, clary (muscatel). Прилага се като етерично масло с антидепресивни и хормоналнорегулиращи свойства. Да се избягва при бременност и гърчови състояния!

Сарсапарила - Smilax officinale, Sarsaparilla (red-bearded). Известна в световната фитотерапия и хомеопатия билка с противоалергично, диуретично и хормоналностимулиращо действие.

Сена, майчин лист - Cassia senna, Senna. Известно разхлабително средство. Злоупотребата води до привикване, увеличаване на дозите и загуба на ценни минерали от червата!

Синап, горчица (видове) - Sinapis nigra, Mustard. Препоръчва се главно външно - за загряващи лапи.

Сладник, сладък корен - Glycyrrhiza (Liquiritia) glabra, Licorice (liquorice) – Сладник гол. Старо източно средство за повишаване на енергията и имунната защита, с противоязвено и отхрачващо действие.Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно! Да се избягват значителни дози при склонност към задържане на течности и хипертония!

Слива дива (джанка)
- Prunus cerasifera, Cherry, Wild (plum, purple). Плод с висока киселинност (особено недозрелият, който може да се ползва и за подкиселяване на салати).

Слива синя - Prunus domestica, Plum, blue. Класически разслабителен плод, полезен е и за сърдечно-съдовата система.

Слънчоглед - Helianthus annuus, Sunflower. Семето съдържа ценни биологични съставки главно в сурово и покълнало състояние, цветът е протовотемпаратурно и антивъзпалително средство.

Слез - Malva sylvestris, Mallow. Омекчаващо и противовъзпалително фитотерапевтично средство.

Сминдух, тилчец - Trigonella foenum-graecum, Fenugrek. Билкова подправка с усилващи (анаболни), прочистващи и противоревматични свойства.
Myrrh - Смирна, Мира.

Смокиня - Ficus carica, Fig-tree. Един от богатите по състав плодове със слабително и антианемично действие; листата са повече диуретични.

Смрадлика - Cotinus coggygria, Sumach. Действа раноцелебно и затягащо. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Смърч - Picea sp., Spruce. Иглолистно дърво с фитонцидно етерично масло.

Соя - Soja hispida (Glycine max), Soya. Продуктите от нея са високобелтъчни и богати на минерали, полезни са в менопаузата, но в големи количества могат да натоварят бъбреците и да намалят функците на щитовидната жлеза.

Спанак - Spinacia oleracea, Spinach – Спанак. Важна храна за храносмилането, очите, кръвта и обмяната, с антиоксидантни свойства. В големи дози и при продължителен прием, особено сготвен, може да натовари организма с повече оксалати!

Спирулина – Spirulina. Морски синьозелени водорасли, изпочник на протеини и имуномодулиращи субстанции.

Сусам - Sesamum indicum, Sesame. Семената са с особено висока хранителност при отслабване, храносмилателни нарушения и остеопороза.

Тамян - Boswelia carteri, Frankincense. Прилага се рядко вътрешно като диуретично и жлъчегонно средство; по-често като етерично масло и за кадене - хармонизира при духовни практики.

Теменуга трицветна - Viola tricolor, Pansy. Подобряваща обмяната и противопростудна билка.

Тиква (видове) - Cucurbita pepo, sp, Pumpkin – Тиква. Тиквичка – Cucurbita moshata, Marrow. Диетични храни, особено важни за отводняване и в диетата на страдащи от диабет и напълняване.

Тинтява (видове) - Gentiana sp., Gentian (types). Действието им е подобна на червения кантарион. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Тис западен - Taxus brevifolia, Yew, Pacific. Актуална растителна суровина за производството на препарат срещу рак на гърдата.

Тлъстига голяма, дебела мара - Sedum maximum, Stonecrop, showy, Stonecrop, great (rock). Тонизираща билка, а външно се прилага при ухобол.

Трева коча – Nepeta cataria, Catnip. Успокояващо и противотемпературно биле.

Трена лимонова - Cymbopogon citratus, Lemon grass stalk. Индийско растение, ценено главно заради освежаващото етерично масло, което се получава от него. Най-добре е да се инхалира или употребява в големи ръзреждания върху кожата и да се избягна вътрешния прием. В значителни концентрации дразни кожата и лигавиците!

Трън бял – Sylibum marianum, Milk Thistle. Известна билка за повишаване детоксичната функция на чериня дроб, източник на много екстракционни продукти.

Трън магарешки- Onopordon acanthium, Cotton thistle. Важна билка за активизиране на сърдечната и хормоналната дейност.

Трънка - Prunus spinosa, Blackthorn, (common). Плодовете са затягащи и богати на антиоксиданти; цветовете действат слабително, но не се препоръчват при бременност.

Тученица - Portulaca oleracea, Purslane, common. Тонизираща и хормоналностимулираща билка. Външно - за кръвоспиране и срещу алергии. Да се избягва вътрешната й употреба при високо кръвно налягане!

Уста дяволска - Leonurus cardiaca, Motherwort – нервоуспокояваща и сърдечно стимулираща билка. Да не се прилага в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Уши миши, рунянка - Hieracium pillosella, Mouse-ear hawkweed. Средство за намаляване на азотната задръжка при бъбречна недостатъчност. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Фасул - Phaseolus vulgaris, Beans - Фасул . Измежду основните у нас източници на белтък и фибри; шушулките се използват като отводняващо и противодиабетно средство.

Фъстък - Arachis hypogaea, Peanut, Monkey-nut. Концентрирана храна, с много белтък, витамини от В-група и минерали. Следва да се ограничава по количество, особено при претоварена обмяна и някои алергии!

Хамамелис - Hamamelis virginiana, Witch Hazel. Вносно кръвоспиращо и венотонично срество.

Хвойна (обикновена) - Juniperus communis, Juniper (сommon); Хвойна червена - Juniperus oxycedra, Juniper, prickly. Като билка и етерично масло те помагат за изчистване на дихателните и отделителните органи, действат противоревматично. Да не се прилагат вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно! Да се избягва вътрешната употреба при бременност!

Хвощ (полски) - Equisetum arvense, Horsetail (common, field). Билка с многостранно действие - диуретично, кръвоспиращо, укрепващо съединителната тъкан и др.

Хидрастис - Hydrastis canadensis, Golden Seal. Растение със силно противомикробно действие. Влиза в състава на комплексни продукти ("Колд-Х"). Вътрешната употреба да се съгласува с фитотерапевт!

Хлорела - Chlorella, sp., Algae, moon. Зелено водорасло, богато на протеини и подобряващо дейността на храносмисалтелната система.

Хмел - Humulus lupulus, Hop(s). Мощно нервоуспокоително, болкоуспокоително и естрогеноподобно билково средство. По-ефикасно е като екстракт без варене (напр. в състава на "Релаксин"). Да не се прилага в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Хрян - Armoracia rusticana (Cochlearia armoracia), Horse-radish. Ефикасен зеленчук за елиминиране на слузта от организма. Да не се прилага в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от свежия корен дневно!

Царевица - Zea mays, Maize. За разлика от повечето други житни храни, освен белтък и нишесте съдържа каротин, а и няма глутен, но също може да бъде алергизираща при някои хора или да наруши обмяната при продължителна злоупотреба, напр. у склонни към затлъстяване. Свилата или "царевична коса" - Stigmata Maydis, Corn Silk - се прилага като отводняващо и кръвоспиращо средство, спец. при маточни кръвоизливи.

Цариче (шапиче) - Alchemilla vulgaris, Lad's mantle. Билка със затягащо, противовъзпалително и хормоналнозаместващо действие.

Цвекло червено (салатно) - Beta vulgaris, var. esculenta rubra (conditiva), Beet (root), red. Важен лечебен зеленчук, подобряващ обмяната и чернодробните функции, богат на микроелементи и др.. Да се употребява до 80-100 грама в сурово състояние и повече - в сготвено. Препоръчва се винаги да се смесва с други зеленчуци.

Целина - Apium graveolens. Celery.Зеленчук с очистващи и тонизиращи свойства. Да се употребява до 50-60 г. (листата или 80-100 г. (кореноплодите).

Чай градински, салвия обикновена - Salvia officinalis, Sage (garden).
Противовъзпалителна билка (вътрешно и външно), регулира прекомерното вегетативно изпотяване. Да се избягва при бременност! Да не се прилага без лекарска консултация при бременност и гърчове!

Чай китайски- Camelia sinensis (Thea sinensis), Tea, Chinese. Популярна ободряваща дрога. Съдържа кофеин! (Полезните антиоксидантни, минерални и др. съставки на зеления чай се съдържат и в много безкофеинови растителни продукти).

Череша - Cerasus avium.Cherry, (common/bird/sweet) Измежду основните плодове за изчистване на организма - черва, черен дроб, бъбреци и др.

Черница - (видове) - Morus sp., Mulberry (types). Ценно плодово дърво, листата също се използват - като противовъзпалително и хормонално (вкл. противодиабетно) средство.

Черновръх, котешка стъпка - Clinopodium vulgare, Basil, wild. Имуностимулатор и тонизатор. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Чесън, чеснов лук
- Allium sativum, Garlic; див чесън или левурда – Garlic, wild (bear’s). От древността растенията са използвани като лечебно средство - вътрешно и външно. Срещу разнообразни бактериални, вирусни и гъбични инфекции - в сурово състояние (да не се прекалява с дозите, възможно е да дразни стомаха и бъбреците!). Действието му против атеросклероза и хипертония се запазва и след топлинна обработка. При някои хора пречи на съсредоточаването при умствен труд и медитация!

Чобанка (овчарка)
- Petasites hybridus, Butterbur. Лечебно растение, намиращо приложение при болести на отделителната и сърдечносъдовата системи.

Чревца врабчови
– Stellaria media, Chick weed. Билка, подобряваща обмяната при диабет, бъбречни проблеми, кожни обриви и др.

Чубрица - Satureja sp., Savory. Добра подправка за храносмилането, високото кръвно и диабета.

Шафран – Crocus sativus, Saffron. Подправска и билка с хормонално регулиращи и леки наркотични свойства.

Шипка
- Rosa canina (cynosbati); Hip, Rose, Wild - Шипка. Поливитаминен концентрат, изчиства бъбреците и черния дроб, полезен е за очите и др.

Юка – Yucca filamentosa; Grass, bear. Американско противоревматично растение.

Ябълка земна, топинамбур - Helianthus tuberosus, Artichoke, Jerusalem. Ценен грудков зеленчук, препоръчван при обменни, бъбречни и ставни болести, затлъстяване и др.

Ябълка (видове) - Malus sp., Apple. Енергизиращ и очистващ организма масов плод за целогодишна консумация.

Ябълка вълча – Aristolochia clematitis, Birthwort. Раноцелебна билка за външно приложение, вътрешно сега се пирлага главно хомеопатично при ментруални проблеми.

Ябълка райска
– Persimmon, Oriental. Южен плод, богат на танини и микроелементи.

Ягода (видове) – Fragaria sp., Strawberry. Освежаващ сърцето плод, богат на витамини, антиоксиданти и желязо. Често предизвиква алергични реакции!

РЕЧНИК НА ВИТАМИНИТЕ И МИНЕРАЛИТЕ
А/. ВИТАМИНИ


Витамин A (ретинол). Важен за кожата и лигавиците, очите, растежа и имунната система. Съдържа се най-вече в животинските мазнини, а под по-предпочитаната форма каротин - в плодовете и зеленчуците, особено моркови, червени пиперки, шипки, кайсии, марули, коприва и др. В огромни дози предизвиква хипервитаминоза с главоболие, увеличаване на черния дроб и кожни промени!

Витамин B1 (тиамин). Участва в разнообразни процеси, свързани с обмяната на веществата и нервната дейност. Съдържа се най-вече в белтъчните храни: ядки и семена, пълнозърнести житни и бобови продукти, месо, яйчен жълтък, водорасли, бирена мая и др., но също така в плодовете, зеленчуците и билките.

Витамин B2 (рибофлавин). Участва в много обменни процеси, важен е за очите и кожата. Съдържа в в повечето пълноценни храни от растителен и животински произход, особено зърнени и бобови продукти, мляко, месо, яйца, келп, люцерна, магданоз, резене, шипки и др.

Витамин B3 (PP, никотинамид и ниацин). Действа съдоразширяващо, подобрява функциите на нервната система, храносмилането и кожата. Съдържа се в продуктите, богати и на другите В-витамини.

Витамин B5 (пантотенова киселина). Важен противостресов фактор, подобрява надбъбречните функции. Съдържа се най-вече в пълнозърнестите храни и ядките, гъбите, бирената мая, пчелното млечице и редица продукти от животински произход.

Витамин B6 (пиридоксин). Участва в много обменни процеси, подобрява функционирането на нервите, бъбреците, кожата и косата. Съдържа се в повечето пълноценни храни от растителен и животински произход, особено житни и бобови зърна и кълнове, ядки, бирена мая, яйца, риба и др.

Витамин B12 (цианокобаламин). Противоанемичен и нервнотонизиращ фактор. Съдържа се най-вече в храните от животински произход и ферментиралите продукти. Инжектирането на високи дози може да се приеме след съответни диагностични уточнения - при левкози (левкемии) и тумори това би могло да навреди!

Витамин B13 (оротова киселина). Предполагат се действия при нервологични, чернодробни и сърдечносъдови болести.
Витамин B15 (пангамова киселина). Намалява холестерола и предпазва черния дроб от алкохол и други вредности. Съдържа се най-вече в бобовите и други семена.

Витамин Bc (фолиева киселина). Участва в кръвотворенето, предпазва от сърдечно-съдови болести, както и плода на бременната жена от вродени дефекти. Съдържа се най-вече в зеленолистните зеленчуци и бирената мая.

Витамин C (аскорбинова киселина). Участва в много процеси - образуване на съединителната тъкан, клетъчното дишане, имунитета и защитата от вредни фактори. Съдържа се най-вече в шипките, френското грозде, кивито, цитрусовите и много други плодове, червените пиперки, зелените орехчета, копривата, игликата, и др. билки. Съдържанието му в кръвта се намалява у пушачи. В огромни дози може да предизвика разстройство, отлагане на оксалати в бъбреците и фалшиви резултати от някои изследвания!

Витамин D (калциферол). Ускорява образуването на костите. Съдържа се най-вече в продуктите от животински произходи бирената мая; образува се под въздействието на слънчевите лъчи. При предозиране се развива опасна хипервитаминоза с поражения в храносмилателната и отделителната системи, образуване на камъни в бъбрезите и жлъчката, шипове и др. В действителност той е хормоноактивна субстанция и не бива да се смята безвреден като другите витамини!

Витамин E (токоферол). Необходим като антиоксидант и за половата система. Съдържа се най-вече в пълнозърнестите храни, ядките, кълновете, студено пресованите растителни масла, рибеното масло и редица продукти от животински произход. Намалява кръвосъсирването и не бива да се пие в значителни дози преди операции!

Витамин F (есенциални или мононенаситени мастни киселини). С широк предпазно лечебен спектър - във връзка с имунната, хормоналната и сърдечно-съдовата системи, кожата, ноктите и косите и др. Съдържа се най-вече в суровите ядки, зехтина, лененото семе, някои морски риби и маслото от тях.

Витамин H (биотин)
. Необходим за обмяната, за мускулатурата, кожата и косата. Съдържа се най-вече в бирената мая, пълнозърнестите храни и белтъчните животински продукти.

Витамин К. Участва в кръвосъсирването, пвишава устойчивостта към инфекции. Съдържа се най-вече в зелените листни зеленчуци, зародишите и кълновете.

Витамин Р (биофлавоноиди). Сборно понятие за вещества, укрепващи кръвоносните съдове. Действа съвместно с вит. С и се среща в продуктите, на които и той е богат.

Коензим Q-10. Витаминоподобна субстанциа, придобила особена актуалност напоследък, поради свойствата й да подобрява вътреклетъчната обмяна, производството на енергия, сърдечната дейност и имунитета. Съдържа се в суровите ядки и семена и някои морски риби.


Б/. МИНЕРАЛИ


Бор (B, Boron)
. Участва в строежа на костите. Съдържа се в редица зеленчуци, ядки и зърнени храни.

Ванадий (V, Vanadium). Антисклеротичен и енергиен фактор. Съдържа се най-вече в боба, рибата, маслините, репичките, копъра и други зеленчуци.

Германий (Ge, Germanium). Активен антисклеротичен и противотуморен микроелемент. Съдържа се най-вече в чесъна, лука, целината, броколито и др. зелечуци, някои гъби и млякото.

Желязо (Fe, Iron). Основен кръвотворен елемент, осигуряващ вътреклетъчната кислородна обмяна. Съдържа се най-вече в ядките, зърнените и бобови храни, червеното месо, яйчния жълтък, кълновете, копривата и другите зеленолистни зеленчуци, кайсиите, шипките и други плодове и някои билки. Натуралните плодове и сокове улесняват усвояването му. Под форма на препарати следва да се приема само под лекарски контрол, тъй като предозирането води до тежкото състояние хемосидероза!

Йод (I, Iodum). Участва в дейността на щитовидната жлеза, като активизира общата обмяна, действа антисклеротично противомикробно и резорбиращо различни уплътнения. Да се предпочитат естествени източници - морски продукти от растителен и животински произход, орехи (вкл. орехови листа и черупки), чесън, райски ябълки и др., въпреки че дори и тяхното предозиране у чувствителни индивиди може да създаде неприятности.

Калий (K, Potassium). С много функции, основен вътреклетъчен елемент. Необходим за кръвта, мускулатурата и сърдечната дейност, отстранява излишните течности. Съдържа се най-вече в кайсиите, бананите, магданоза, морковите, копривата и др. плодове и зеленчуци, пълноценните зърнени храни, ядки и семена и в много от билките и под тези форми практически не може да се предозира. Участва в състава на диетичнта сол - тя следва да се консумира умерено и винаги в разтворено състояние. Предозирането на калия под тази форма, както и чрез фармацевтични препарати, може да бъде опасно при бъбречна недостатъчност, някои сърдечни и други заболявания!

Калций (Ca, Calcium)
. Участва в дейността на нервната система, в мускулната дейност, в изграждането на костите, зъбите и ноктите. Съдържа се най-вече в млечните продукти, рибата, зелето и други зеленчуци, сусама, соевите продукти, ядките, кълновете, копривата, джоджена, копъра, босилека и др. Натуралните плодове и сокове улесняват усвояването му. Организмът обеднява на него от консумацията на много месо, захар, кафе и белобрашнени продукти. Препаратите, съдържащи калций, следва да бъдат балансирани с магнезиеви и други допълващи ги съставки, иначе са възможни негативни резултати, като запек, нарстване на съществуващи бъбречни и жлъчни камъни, шипове и др.

Кобалт (Co, Cobaltum, Cobalt)
. Влиза в състава на вит. В12. Съдържа се най-вече в горските плодове и продуктите от животински прозход. В големи дози е токсичен!

Литий (Li, Lithium)
. Този микроелемент придобива насрастващо значение, поради профилактиращото му действие при маниодепресивни разстройства, както и за изчистване на бъбреците. Съдържа се в някои морски и сухоземни растения в безопасни количества; Някои минерали, минерални води и лекарства го съдържат в токсични концентрации!

Магнезий (Mg, Magnesium), Важен макроелемент: успокоява нервномускулната възбуда, действа противоалергично и слабително, участва в костната структура. Съдържа се най-вече в ядките, семената, кълновете и зеленолистните зеленчуци, червеното цвекло, някои билки и др. продукти от растителен произход. Като лесно разтворим, този елемент бързо преминава в течната фаза на готвените ястия, сирената и пр. и съответно при изхвърлянето й сухите продукти са бедни на магнезий. Той намалява силно и при алкохолици.

Манган (Mn, Manganum, Manganese)
.Важен за хормоналната дейност и костноставната структура. Съдържа се най-вече в горските плодове и билки, цветния прашец и натуралните ядки, семена и кълнове.

Мед – (Cu, Copper). Микроелемент, който е от значеине за кръвотворенето, за дейността на нервната и двигателната системи.

Молибден (Mo, Molybdenum). Участва в редица обменни процеси; широко разпространен, така че рядко може да е в недоимък.

Натрий (Na Natrium)
. Важен фактор за кръвта, нервната възбудимост и обмяната. Съдържа се в естестен вид най-вече в келпа и другите морски водорасли, маслините, целината, цвеклото и др. зеленчуци, фурмите, млечните продукти и др. Обикновено се приема в далеч по-големи от необходимите количества с готварската сол и това води от задръжка на течности, хипертония, сърдечна слабост, раздразване на храносмилателните и отделителните органи, очите, нервите и т.н.

Рубидий (Ru, Rubidium)
. Слабо проучен микроелемент с нервоуспокояващи свойства. съдържа се в червеното цвекло и морските продукти.

Селен (Se). Микроелемент с антиоксидантни свойства, предпазващ от сърдечносъдови и туморни заболявания, важен и за мъжката полова система. Съдържа се най-вече в морските продукти от животински и растителен произход, лука и чесъна, бирената мая и някои продукти от животински произход. В значителни дози притежава голяма токсичност!

Силиций (Si, Silicon). Влиза в структурата на съединителната тъкан - кости, кожа, нокти, очи и др. Съдържа се най-вече в необелените плодове и зеленчуци - сини сливи, шипки, кайсии, круши, краставици и др., в овесените ядки и кълновете, в хвоща и други билки.

Сребро (Ag, Argentum). Действа широкоспектърно противомикробно. Съвременната "сребърна вода" се прави от колоидно сребро и дестилирана вода, осигурявайки многократно по-добри резултати при вътрешно и външно приложение от т. нар. "светена вода".

Сяра (S, Sulphur). В състава на някои белтъчини, образуващи кожата и ноктите; в някои обменни процеси. Съдържа се най-вече в белтъчните храни от растителен и животински произход, зелето, лука и морските продукти. Взета в пречистен вид, действа слабително, а външно - противопаразитно.

Флуор (F, Fluor). FluorineУчаства в строежа на зъбите и костите. Съдържа се в пълноценните зърнени и други храни, както и в някои билки и минерални води. Допълнителният прием под формата на таблетки и флуорирани пасти е под въпрос, поради възможни тежки хронични отравяния с поражения не само на зъбите и костите, но и на сърдечносъдовата, хормоналната и имунната системи!

Фосфор (P, Phosphorus). Важен за енергийната обмяна и нервната дейност; участва в изграждането на костите и зъбите (но ги руши ако е в дисбаланс с другите минерали). Съдържа се най-вече в зърнените житни и бобови храни, ядките, бирената мая и белтъчните продукти от животински произход.

Хлор (Cl, Chlorine). Участва в редица обменни процеси, осигурява производството на солна киселина от стомаха. Съдържа се в естестен вид най-вече в келпа и другите морски водорасли, маслините, целината, цвеклото и др. зеленчуци, фурмите, млечните продукти и др. Заедно с натрия е в готварската сол - повишеният й прием води до прояви на дразнене на лигавиците и обща токсичност. Хлорираната вода също може да създаде проблеми, особено у свръхчувствителни индивиди!

Хром (Cr, Chromium)
. Участва във въглехидратната обмяна и в структурата на костите и ноктите. Съдържа се най-вече в бирената мая, гъбите, кълновете, плодовете и зеленчуците, консумирани с обвивките, и в някои животински продукти. В големи дози е отровен!

Цинк (Zn, Zincum). Влиза с състава на многобройни ензимни системи - в общата клетъчна обмяна, дихателните органи, жлезите с вътрешна секреция, нервната система, кожата и пр. Съдържа се най-вече в ядките, семената и пълноценните бобови и житни зърна, бирената мая, белтъчните продукти от животински произход, някои билки и подправки като исиот, кориандър, кардамон и др. В дози до 50-80 мг. стимулира имунната система, в по-големи я подтиска!

Важна допълнителна забележка: Почти във всички случаи е практически невъзможно да се получи отравяне или сериозни странични ефекти от тези съставки, ако се приемат в състава на естествените продукти или се прилагат в ниски до средни дози в гарантирани моно- или мултикомпонентни препарати, за предпочитане от модерните органично свързани форми. Проблеми могат да възникнат при високо или несъобразено с възрастта, теглото и заболяванията дозиране на концентрирани синтетични източници. Особено минералните добавки следва да се държат на недостъпно за децата място!


--------------------------------------------------------------------------------

РЕЧНИК НА ХОМЕОПАТИЧНИТЕ СРЕДСТВА

На съкращенията (в сайтовете и литературата) отговарят (съответно на латински, английски и български) следните препарати:
Abrot. - Artemisia abrotanum, Southernwood – Абротанум
Acon. - Aconitum napellus, Aconite, Monkshood - Самакитка
Act-sp. - Actaea spicata, Baneberry – Ресник класовиден
Aeth. - Aethusa synapium - Лъскавче (отровен див магданоз)
Agar. - Agaricus muscarius, - Червена мухоморка
All-c. - Allium cepa, var. rubra - Кромид лук (червен)
Aloe - Aloe socotrina - Алое (видове)
Alum. - Alluminium oxide – Алулминиев оксид
Ambr. - Ambra grisea, Ambergris - Амбра
Am-c. - Ammonium Carbonicum, Ammonium Carbonate (Volatile, Sal) - Амониев карбонат (амонячна сода)
Am-m. - Ammonium muriaticum (chloride) – Амониев хлорид
Anac. - Anacardium orientale, Marking nut – Кашу източно
Anh. - Mescal Button – Анхалониум
Ant-c. - Antimonym crudum, Black Sulphide of Antimony – Антимонов трисулфид
Ant-t. - Antimonium tartaricum, Tartrate of Antimony and Potash, Tartar Emetic – Калиев антимоно-тартарат
Apis - Apis mellifica, Bee – Пчела
Arg-met. - Argentum metallicum, Silver – Сребро (метално)
Arg-n. - Argentum nitricum, Silver nitrate – Сребърен нитрат
Arn. - Arnica montana, Arnica - Арника
Ars. - Arsenicum album, Arsenic Trioxide - Бял арсенов окис
Ars-i. - Arsenicum iodatum, Arsenic Iodide – Арсенов йодид
Arum-t. - Arum triphyllum, Turnip, Indian - Индийски змиярник
Asar. - Asarum europaeum - Копитник
Aur. - Aurum foliatum (metallicum), Gold - Злато
Aur-m. - Aurum muriaticum (chloridum), Gold Chloride – Златен хлорид
Aur-i. - Aurum iodatum, Gold Iodide – Златен йодид
Aven. - Avena sativa - Овес (зелен)
Bapt. - Baptisia tinctoria, Indigo, Wild – Баптизия, диво индиго
Bar-c. - Baryta carbonica (Barium carbonicum), Barium Carbonate - Бариев карбонат
Bar-m. - Baryta muriatica (Barium chloridum)р Barium Chloride - Бариев хлорид
Bell. - Belladonna, Atropa Belladonna, Deadly Nightshade – Лудо (старо) биле
Bell-p. - Bellis perennis, Daisy, true – Паричка
Berb. - Berberis vulgaris, Barberry – Кисел трън (вече не се прилага като хранителна добавка, а само като хомеопатично средство)
Bismuth – Bismuthum subnitricum, Бисмутов субнитрат
Bor. - Borax, (Natrium tetraboratum), Sodium Biborate – Боракс
Puff-ball – Пърхутка голяма
Brom - Bromum, Bromine – Бром
Bry. - Bryonia alba, Bryony, white – Дива тиква
Bufo - Bufo rana - Буфо (вид жаба)
Cact. - Cactus grandiflorus, Cereus (Night-blooming) – Кактус (едроцветен)
Cadm-s. - Cadmium sulphuricum, Cadmium sulphate – Кадмиев сулфат
Calc-ar. - Calcarea arsenicosa, Lime Arsenite - Калциев арсенит
Calc. - Calcarea carbonica ostreatum, Lime Carbonate - Калциев карбонат (от миди)
Calc-f. - Calcarea fluorica, Lime Fluoride – Калциев флуорид
Calc-i. - Calcarea iodata, Lime Iodide – Калциев йодид
Calc-p. - Calcarea phosphorica, Lime Phosphate – Калциев фосфат
Calc-s. - Calcarea sulphurica, Lime Sulphate – Калциев сулфат
Calen. - Calendula officinalis - Невен
Camph. - Camphora - Камфора
Cann-i. - Cannabis indica, Hashish – Коноп индийски (хашиш)
Canth. - Cantharis vesicatoria, Fly, Spanish – Испанска муха
Caps - Capsicum annuum - Пипер (лют)
Carb-an. - Carbo animalis, Charcoal, animal – Въглен животински
Carb-s. - Carboneum sulpphuratum, Carbon Bisulphide – Серовъглерод
Carb-v. - Carbo vegetabilis, Charcoal, vegetable - Въглен (растителен)
Caul - Caulophyllum thalictroides, Cohosh, Blue – Каулофилум, син кохош
Caust. - Causticum Hahnemanni, Causticum – Каустикум (калциева основа с калиев сулфат)
Cean. - Ceanothus amricanus, Jersey Tree – Цеанотус
Cham. - Chamomilla matricaria - Лайка (лечебна)
Chel. - Chelidonium majus - Змийско мляко
Chin. - China (Cinchona) officinalis, Bark, quinine(peruvian) – Хининово дърво
Cic. - Cicuta virosa, Hemlock, Water – Цикута отровна
Cina - Artemisia cina, Wormseed – Глистна трева (вид пелин)
Cimic. - Cimicifuga `Actaea~ racemosa ~ Cohosh, Black – Кохош черен
Coc-c. - Coccus cacti, Cochineal insect – Кошенил (вид насекомо)
Coca - Erythroxylon coca - Кока
Cocc. - Cocculus indicus, Cockle, Indian – Анамирта метличеста
Coff. - Coffea cruda, Coffee - Кафе
Colch. - Colchicum autumnale, Saffron, Meadow – Есенен минзухар (мразовец)
Coloc. - Colocynthis cucumis, Apple, bitter – Колоцинт
Con. - Conium maculatum, Hemlock, poison – Бучиниш
Croc. - Crocus sativus - Шафран
Cupr. - Cuprum metallicum - Мед (метал)
Cycl. - Cyclamen europaeum, Sowbread – Ботурче
Dig. - Digitalis purpurea, Foxglove, purple – Напръстник червен
Dros. - Drosera rotundifolia, Sundew - Росянка
Dulc. - Dulcamara solanum, Bittersweet - Кучешко грозде (червено)
Eup-per. - Eupatorium perfoliatum, Boneset – Дъбравник пронизан
Euph. - Euphorbium officinarum, Euphorbium – Млечка (тропическа)
Euphr. - Euphrasia officinalis - Очанка
Ferr-p. - Ferrum phosphoricum - Железен фосфат
Fl-ac. - Fluoricum acidum, Hydrofluoric Acid – Флуороводородна киселина
Gels. - Gelsemium semperviren, Jasmine, Yellow – Гелземиум (жълт жасмин)
Glon. - Glonoinum, Nitroglycerine – Нитроглицерин
Grat. - Gratiola officinalis, Hedge Hyssop – Сиротица лечебна
Graph. - Graphites naturalis, Blacklead – Графит
Grin. - Grindelia robusta - Гринделия
Ham. - Hamamelis virginiana - Хамамелис
Hell. - Helleborus niger, Rose, Christmas – Кукуряк черен
Hep. - Hepar sulphuris calcarea, Hepar sulphur - Калциев карбид
Hist. - Histaminum muriaticum (hydrochloridum), Histamine – Хистаминов хидрохлорид (подобен продукт е Pommon histaminum, получен от бели дровове в анафилактична реакция)
Hist-p. - Histaminum poumonum, Histamine, Poumon – Хистамин, поумон (от бели дробове)
Hydr. - Hydrastis canadensis, хидрастис
Hydr-ac. - Hydrocyanicum acidum - Циановодородна киселина
Hyos. - Hyoscyamus niger, Henbane – Блян (черен)
Hyper. - Hypericum perforatum - Жълт кантарион (звъника)
Ign. - Ignatia amara, St.Ignatius Bean - Игнация
Iod. - Iodum purum, Iodine – Йод (кристален)
Ip. - Ipecacuanha, Ipeca - Ипекакуанаris versicolor - Перуника (пъстроцветна)
Iris - Iris versicolor, Flag, Blue – Перуника пъстроцветна
Kali-ar. - Kalium arsenicosum, Potassium arsenite – Калиев арсенит
Kali-bi - Kali bichromicum, Potassium Bichromate - Калиев бихромат
Kali-br. - Potassium Bromide – Калиев бромид
Kali-c. - Kali carbonicum, Potassium Carbonate - Калиев карбонат
Kali-i. - Kalium iodatum, Potassium Iodide – Калиев йодид
Kali-m. - Kali muriaticum (chloridum), Potassium Chloride - Калиев хлорид
Kali-n. - Kalium nitricum, Potassium Nitrate – Калиев нитрат
Kali-p. - Kali phosphoricum, Potassium Phosphate - Калиев фосфат
Kali-s. - Kalium sulphuricum, Potassium Sulphate
Kalm. - Kalmia latifolia, Laurel, Mountain - Калмия
Kreos. - Creosote, Beechwood – Креозот (брезов)
Lac-c. - Lac caninum, Dog’s milk – Кучешко мляко
Lach. - Lachesis muta, Bushmaster – Пясъчна змия
Laur. – Laurocerasus officinalis, Laurel, common (cherry) - Лавровишня лечебна
Led. - Ledum palustre, Tea, Labrador (Marsh) – Ледум блатен
Lil-t. - Lilium tigrinum, Tiger lily - Тигров крем
Lith. - Lithium carbonicum, Lithium carbonate – Литиев карбонат
Lob. - Lobelia inflata - Лобелия
Lyc. - Lycopodium clavatum, Club moss – Плаун (бухалковиден)
Lycops. - Bugleweed - Катушка
Mag-c. - Magnesium carbonicum, Magnesium carbonate – Магнезиев карбонат
Mag-m. - Magnesium muriaticum (chloridum), Magnesium chloride – Магнезиев хлорид
Mag-p. - Magnesium phosphoricum, Magnesium phosphate - Магнезиев фосфат
Mang. - Carbonate of Acetate and Manganese – Манганов ацетат
Meli. - Melilotus officinalis - Комунига (жълта)
Merc. - Mercurius solubilis, Quicksilver – Живачен амидонитрат
Merc-c. - Mercurius corrosivus, Mercury Chloride – Живачен хлорид, сублимат
Merc-i-f. - Mercurius iodatus flavus - Жълт живачен йодид
Merc. - Mercurius solubilis, живачен амидонитрат
Mez. - Mezereum, Spurge Olive –- Бясно дърво
Mur-ac. - Muriaticum (Hydrochloricum) acidum, Muriatic (Hydrochloric) acid - Солна киселина
Naja - Naja tripudians, Cobra – Кобра
Nat-ar. - Natrium arenicosum, Sodium arsenate, Натриев арсенат
Nat-c. - Natrium carbonicum, Sodium Carbonate - Натриев карбонат
Nat-m. - Natrium muriaticum (chloridum), Sodium Chloride - Морска сол, натриев хлорид
Nat-p. - Natrium phosphoricum, Sodium Phosphate - Натриев фосфат
Nat-s. - Natrium sulphuricum, Sodium Sulphate - Натриев сулфат
Nit-ac. - Nitricum acidum, Nitric Acid – Азотна киселина
Nux-m. - Nux moschata (Myristica fragans) - Индийско орехче
Nux-v. - Nux vomica, Strychnos nux-vomica, Nut, posison –- Стрихнинов орех
Olnd. - Nerium oleander, Rose Laurel – Зокум
Op. - Opium (Papaver somniferum) - Мак (сънотворен)
Oscilloc. - Oscillococcinum - Осцилококцин (от патица)
Ox-a, - Oxalic Acid – Оксалова киселина
One-berry – Око вранско
Petr. - Petroleum, Rock-oil (crude) – Петрол
Ph-ac. - Phosphoricum acidum, Phosphoric acid - Фосорна киселина
Phos. - Phosphorus, Phosphorus- Фосфор (бял)
Phys. - Calabor bean – Физостигма
Phyt. - Phytolacca decandra, Poke Root – Лаконос (винобой)
Pip-m. - Piper Methysticum, Kava Kava – Кава кава (вече не се прилага като хранителна добавка, а само като хомеопатично средство)
Plat. – Platinum metallicum – Платина
Plb. - Plumbum metallicum, Lead – Олово
Podo. - Podophyllum peltatum, May Apple - Подофилум
Poll. - Pollen - Цветен прашец
Puls.- Pulsatilla prataensis, Pasque - Котенце (полско)
Pyrog. - Pyrogenium (септичен материал)
Rad-br. - Radium bromide – Радиев бромид
Ran-b. - Ranunculus bulbosus, Buttercup, bulbous - Лютиче (луковично)
Ran-s. - Ranunculus sceleratus, Buttercup, cursed – Лютиче отровно
Rhod. - Rhododendron chrysanthum (yellow) – Рододендрон (златист)
Rhus-t. - Rhus toxicodendron, Oak, poison - Шмак отровен
Rumx. - Rumex crispus - Лапад (къдрав)
Ruta - Ruta graveolens - Седефче
Sabad. - Sabadilla canadensis, Cevadilla - Сабадила (канадска чемерика)
Sabal - Sabal serrulata - Сабал
Sabin. - Sabina, Savine - Хвойна (казашка)
Samb. - Sambucus nigra - Чер бъз
Sang. - Sanguinaria canadensis, Bloodroot - Сангвинария
Sars. - Sarsaparilla (Smilax officinale) - Сарсапарила
Scroph-n. - Scrophularia nodosa, Figwort, (knotted/common) – Живениче възловато
Sec. - Secale cornutum (Claviceps purpurea), Ergot –- Мораво рогче
Sel. - Selenium – Селен
Sep. - Sepia, Cuttlefish – Сепия
Sil. - Silicea terra, Silica – Силициев диоксид
Spig. - Spigelia anthelmia - Спигелия
Spong. - Spongia tosta, Demerata pinkroot, Sponge, Roasted – Спонгия (вид морска гъба)
Stict. - Sticta pulmonaria, Lungwort – Лишей белодробен
Squil. - Scilla (Squilla) maritima, Onion, sea – Лук морски
Stann. - Stannum metallicuam, Tin – Калай
Staph. - Staphysagria, Larkspur – Ралица
Staphycoc. - Staphylococcinum (Staphylococcus aureus) - Стафилокок (златист)
Sticta - Sticta (Lobaria) pulmonaria - Белодробен лишей
Stram. - Datura stramonium, Thornapple - Татул
Stron-c. - Stroncium carbonicum, Strontium Carbonate – Стронциев карбонат
Streptoc. - Streptococcinum (Streptococcus haemoliticus) - Стрептокок (хемолитичен)
Sulph. - Sulphur, Sulphur - Сяра
Sul-ac. - Sulphuricum acidum, Sulphuric Acid – Сярна киселина
Symph. - Symphytum officinale, Confrey, Comdrey – Чер оман (вече не се прилага като хранителна добавка, а само като хомеопатично средство)
Tab. - Nicotiana tabacum, Tobacco – Тютюн
Tam. - Tamus communis - Брей
Tarent. - Tarentula hispanica - Испански отровен паяк
Ter. - Oleum terebenthinae, Turpentine – Терпентиново масло
Ther. - Theridion curassavicum - Теридион (вид паяк)
Thuj. - Thuja occidentalis, Arbor Vitae - Туя (западна)
Tus-fa. - Tussilago farfara, Colt's foot - Подбел (вече не се прилага като хранителна добавка, а само като хомеопатично средство)
Urt-u. - Urtica urens - Коприва (гръцка)
Verat. - Veratrum album (lobelianum), Helleborе, white - Бяла чемерика
Verat-v. - Veratrum viride, Hellebore, green - Зелена чемерика
Verb. - Verbascum thapsiforme (densiflorum) - Лопен (гъстоцветен)
Vib. - Viburnum opulus - Червена калина
Viol-o. - Viola odorata, Violet, sweet - Теменуга миризлива
Zinc. - Zincum metallicum, Zinc - Цинк

Източник: http://lechitel.blogspot.com