Анорексия и булимия - болести на съвремието


- Как изглеждам днес? Качила ли съм? Напълняла съм нали, моля те кажи ми истината ...
Две очи, които виждат различно ...
Душа, която страда и се обвинява постоянно ...
Неразбиране ... Мълчание ... Тишина ... Сълзи ... Самота
Изповедта на едно от момичетата:
"БУЛИМИЯ!!! Не мога да повярвам,че и аз стигнах до тук, а никога не съм го и предполагала :-( тази мания да изглеждаш перфектно и виждайки,че днес всеки съди за теб най-вече по външния вид, води до ужасни последствия. А преди бях едно нормално, здраво, усмихнато момиче, слабо, което дори не се замисляше какво яде, спортуваше, имаше емоции...а сега...това момиче пак е много слабо, но почти ежедневно преяжда,повръща,за утеха пие алкохол...а всички около него му повтарят колко е красиво и сексапилно..и толкова се страхува да не остане нежелано и само..просо искам всичко да е както преди..и най-добре да споделя на някой мой много близък човек за да ме спре навреме..знам ,че ще успея, надявам се. Искам да кажа на всички момичета на които никога не им е минавало през ума да го правят (да си бъркат с пръст в устата след натъпкване), че и те не са застраховани,но да знаят,че мине ли им тази мисъл през главата просто да я прогонят надалече веднага, защото си мислиш,че ще го направиш веднъж, после го правиш втори път..и така безброй много пъти.Не го правте момичета моля ви! Хранете се здравословно, спортувайте, поддържайте хубава кожа и коса и никога не допускайте да сте зависими от манията "булимия" или анорексия.Желая здраве и любов на всички!"

Публикувам този пост като апел за внимание, за разбиране, за осъзнаване, за помощ - за всички жертви на коварните болести булимия и анорексия, както и за всички техни приятели и родители.
Надявам се информацията, която представям, да е полезна и поучителна.


Анорексия нервоза, булимия и системно преяждане
се срещат най-често при подрастващите момичета и млади жени с емоционални проблеми.
За преодоляването им е особено важно да потърсите професионална помощ, но по-задълбоченото вникване в проблема и спазването на някои препоръки могат да предотвратят появата на усложнения и да допълнят лекарските предписания.

Съществуват много разновидности на хранителните разстройства и всички те се характеризират с неправилно отношение към храната. Анорексията нервоза обикновено засяга жените през ранните години на юношеството. Те отказват да се хранят поради нереалистична оценка на собственото тегло, което смятат за наднормено.
Булимията, при която болният преяжда и след това предизвиква повръщане, е най-разпространена между 15- и 30-годишните.
Системното преяждане е характерно за всички възрасти.

Подобно хранително разстройство обикновено причинява голямо страдание на болния човек и на семейството му. Тъй като храната задоволява неосъзнати емоционални нужди и желания, хранителното разстройство представлява опит да се справим с тях и да ги осъществим, като вследствие възниква стрес, безпокойство или депресия. Засегнатите често са напрегнати, имат ниско самочувствие и са склонни да се изолират от външния свят.
Анорексията и булимията понякога са породени от силен страх от напълняване, често провокирани от емоционални проблеми. Болният се храни недостатъчно, предизвиква повръщане или преяжда, за да заличи болезнени усещания, да се почувства по-уверен пред трудностите и проблемите в объркания си живот, изпълнен с гняв и отрицание.
При някои хора с анорексия се стига до недостиг на хранителни вещества, което допълнително понижава апетита.


СИМПТОМИ

Следните симптоми свидетелстват за хранително разстройство:
- прекомерна загриженост за телесното тегло
- стриктно спазване на диети
- разделяне на храните на добри и лоши
- прием на ограничен брой храни
- редовно пропускане на хранения
- ужас от напълняване
- изкривена представа за собствено тегло, което обикновено се приема за дебело и грозно
- постоянна загуба на телесно тегло
- значителни колебания в теглото
- чувство на срам и вина при хранене
- тайно преяждане
- предизвикано повръщане
- Злоупотреба със слабителни
- нередовен цикъл или прескачане на менструация
- затваряне в себе си
- раздразнителност, депресия или тревожност
- умора, пропадъци или пристъпи на световъртеж
- страх от напълняване, дори при измършавялост
- прекалена загриженост за храната - като изчисляване на всички калории или маниакално изучаване на готварските книги.
- суха, жълтеникава кожа
- студени ръце и крака при нормална стайна температура
- хронично безсъние; необяснимо спадане или засилване на жизнеността

При аноресията нервоза симтомите са отказ от редовно хранене, подбиране само на няколко вида храни. Проявена в тежка форма, крие опасна за живота значителна загуба на тегло плюс безпокойство, умора, слабост, косопад.
Някои болни от анорексия, за да ускорят отслабването, се подлагат на прекомерни физически натоварвания.

При булимията основните симптоми са
пристъпи на преяждане, последвани от предизвикано повръщане или употреба на слабителни средства, за да се предотврати усвояването на храната. Възможно е теглото на болния да е в норма. Честото повтъщане води до изтощение, увреждане на зъбите, гърлото е постоянно раздразнено, налице са болки в корема, подуване, храносмилателни и метаболитни смущения. Злоупотребата със слабителни средства може да наруши чревната фунция и предизвиква хроничен запек. Проблемът причинява и недостиг на хранителни вещества, минерали и течности.

Страдащите от системно преяждане(булимия без повръщане - хиперфагия) са в повечето случаи с наднормено тегло и изпитват непрестанно желание да се хранят дори когато не са гладни. Системното преяждане е свързано с поглъщането на огромни количества храна наведнъж, често за кратко време. Болният не може да се контролира и се храни бързо, но не се чувства заситен. Някои прекарват голяма част от времето си в планиране на дневното меню и необходимите за него продукти. Те обикновено ядат тайно, защото изпитват срам и се чувствам виновни заради проблема си.


Лечение
Справяне със стреса: Напрежението и безпокойството играят значителна роля при много хранителни разстройства. Необходима е емоционалната подкрепа на човек, с когото можете да споделите откровено проблемите си. Някои болни откриват , че творческите занимания като водене на дневник, рисуване и скулптура им помагат да излеят чувствата, които не могат да изразят на глас. Ако ядете прекалено много, направете списък на интересни или любими за вас неща като алтернатива, когато ви обземе непреодолимо желание да похапнете (отпуснете се в ароматна вана, разходете се или се обадете на приятел).
Цветни есенции: За да неутрализирате негативните мисли за себе си или за своето тяло, си изберете една или повече есенции, които най-точно отговарят на емоционалното ви състояние. Пийте по 4 капки с малко вода 4 пъти дневно на гладно. Следните есенции са особено подходящи:
- киселица: ако не одобрявате външния си вид.
- Rock Water на д-р Бах: ако сте много строги към себе си и се лишавате от храна.

Хранителен режим:
Страдащите от системно преяждане често консумират храни, богати на захар и скорбяла, които повишават нивото на кръвната захар. Панкреасът реагира, като произвежда допълнително количество инсулин, следствие на което нивото на кръвната захар спада рязко. Това води до потребност от поглъщане на още захар или рафинирани въглехидрати. Затова се придържайте към следните правила:
- Увеличете приема на фибри
- Поддържайте стабилно ниво на кръвната захар, като се храните често и по малко, вместо да преяждате 2-3 пъти дневно
- За регулиране на равнището на кръвната захар увеличете приема на продукти, богати на хром.
- Ограничете алкохола и кофеина, защото те събуждат апетита.
- Открийте кои храни ви изкушават особено много и водят до колебания в теглото. Опитайте елиминиращ хранителен режим.


Витамини и минерали:
Апетитът се контролира от невротрансмитери в хипоталамуса. Действието им зависи от нивото на кръвната захар, мастните киселини и хормоните, които на свой ред се влияят от безпокойството, депресията и недостига на витамин B и цинк в организма. За да поддържате баланса на невротрансмитерите, яще храна, богата на следните вещества (или ги приемайте под формата на мултивитамини и минерали ):
- Калций ( в прясното мляко, сиренето, ядките, семената, зеленолистните зеленчуци, бобовите растения).
- Магнезий (в раците, мидите, ядките, пълнозърнестите продукти, бобовите растения, зеленолистните зеленчуци).
- Манган ( в чая, ядките, семената, пълнозърнестите храни, зеленолистните зеленчуци, ананаса, стафидите, боровинките).
- Калий (в плодовете и зеленчуците).
- Витамин B комплекс (в крехкото месо, прясното мляко, пълнозърнестите храни, пресните зеленчуци).
- Цинк (в крехкото месо, раците, мидите, жълтъците, ядките, семената, пълнозърнестите храни, твърдите сирена, кореноплодните зеленчуци).

Йога: Редовните занимания с йога намаляват напрежението и депресията. Те:
- Допринасят за постигане на по-силен самоконтрол, за да се научите да устоявате на съблазните и да управлявате желанията си.
- Помагат ви да се отпуснете
- Предлагат алтернатива на нездравословното хранене, като помагат да осъзнаете, че зависи изцяло от вас как ще изживеете живота си.

Овладяване на емоциите: Тази техника помага да изградите позитивно мислене и да овладявате порива да прекалявате с храната, без това да предизвиква чувство на вина. Когато усещате необходимост да похапнете, си помислете, че ще го направите, без да бързате, по-спокойно и по-бавно, за да изпитате удоволствие от тази храна. След това дишайте и издишайте дълбоко 5 пъти и започнете да се храните бавно, като се наслаждавате на всяка хапка.
Други терапии: Помолете личния си лекар да ви насочи към психиатър или психотерапевт, специалист по хранителни разстройства и диетолог, който да ви даде съвет за начина на хранене и затова как да се справите с проблема си чрез избор на балансирани храни.

Кога да потърсите медицинска помощ:
- Ако повече от 4 седмици начинът ви на хранене може да бъде причислен към някое от описаните състояния
- Рязко губите или качвате килограми
- Злоупотребявате с диуретици, слабителни или средства, предизвикващи повръщане.
Незабавно потърсете лекар ако:
- Страдате от булимия или напълно сте спрели да се храните.

Информацията е взета от книгата "Здраве чрез природолечение - домашни средства" на издателство Рийдърс Дайджест.Полезни линкове:
Клип във Vbox7: Анорексията
Клип във Vbox7: Булимията
Още клипове във vbox7 - четири части - филм на Карбовски
Не сте сами

статия в e-vestnik - изповед на една болна
статия на Проф. д-р Стефка Петрова, дм
Хранителни разстройства - анорексия и булимия - статии във http://www.teenproblem.net
Захарина Савова, "Анорексия и булимия: болести на съвремието" - книга
Анорексия, Булимия? Каква е разликата между двете и как се лекуват? - статия в списание "Пудриера"
статия от сайта на психолога Георги Георгиев гр.Благоевград
svejo извадка
статия в списание "Перфекта" на Маг. психолог Ирина Драголова
http://www.badgad.net/forums/index.php?topic=35.0
форум по темата
Aнорексия - Чумата на 21-ви век
Статия в btv.bg
статия от личната страница на Екатерина Чамурлийска
Изтеглете pdf с информация от тук

В книгата на известната психоложка Мадлен Алгафари "Вяра имам" е подробно описан един действителен случай на болна, с детайлни подробности по процеса на лечение.

Skype канал